"Landstinget håller inte avtal" var parollen när Ferenc Széplaky demonstrerade igår.Foto Ulla Öhman
Härnösand/Sundsvall

Tvingas vänta på prostataprov

Den som drabbats av prostatacancer måste få sina kontroller i tid. Det kräver Ferenc Széplaky som demonstrerade utanför Härnösands sjukhus igår.

– Landstinget måste hålla sina löften till män som drabbas av prostatacancer. Idag kan man tvingas vänta för länge på kontroller när cancer har konstaterats.

Det säger Ferenc Széplaky från Härnösand som i höstas fick besked att han drabbats av prostatacancer.

Den som skriker högst får vård
När hans PSA-prov skulle dröja mer än dom utlovade tre månaderna så demonstrerade han i går utanför sjukhuset.

Fast Ferenc fick ta sitt PSA-prov på morgonen. Men bara för att han protesterade:

– Det är fel att den som skriker högst ska få vård men inte den som inte orkar protestera. Jag fick komma in och ta provet bara för att jag ringde och klagade.

Köer hos urologen
På urologmottagningen på Sundsvalls sjukhus säger enhetschefen Ann-Marie Nilsson att man har långa köer till urologen men att cancerpatienter alltid får förtur. Varför Ferenc Széplaky skulle få vänta mer än tre månader kan hon inte svara på.

– Däremot kan män med andra problem med kisseriet få vänta länge, säger hon.

Många fler patienter
Det är vårdcentralerna som gör de s k PSA-proverna. Men så fort man hittar en avvikelse så skickas patienten till urologen. Vi har sedan livslång kontakt med patienten.

Tillströmningen av patienter till urologen har ökat kraftigt efter att PSA-provet blivit mera känt ute bland männen, säger Ann-Marie Nilsson.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista