Miljöhandläggare Rodney Miller berättar om farorna med radon. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Radon ska bort från förskolor och skolor

Höga halter av radon ska vara borta från landets skolor och förskolor under nästa år, enligt riksdagens miljömål. Fem av länets sju kommuner är redan färdiga med arbetet att undersöka skolor och även åtgärda problemen.

Av de skolor och förskolor som har undersökts hittills i länet var det elva som hade för höga värden. Höga halter kan vara en hälsofara.

- Exponering under långt tid kan vara hälsovådligt. Det är lungcancer man vill stoppa genom sanering. Barnen är i skolan i många år och därför vill man ha bra lokaler, säger Rodney Miller, miljöhandläggare i Örnsköldsvik.

Enligt de miljömål som antagits av riksdagen ska höga halter av radon vara borta från skolor och förskolor 2010.

Sollefteå och Örnsköldsvik är de enda kommuner där man ännu inte fått in resultat från alla skolor och förskolor.

- Vi jobbar med det under nästa år och räknar med att nå målet då, säger Rodney Miller

Han tror inte att det är särskilt många skolor och förskolor som har för höga värden.

- Det är möjligt att vi har några lokaler som är strax över gränsen. Markradon från berggrunden är inget problem här. Problemen vi har haft har varit med byggmaterialet lätt blåbetong, säger Rodney Miller.

Om de höga radonhalterna beror på blåbetong kan det ofta åtgärdas genom att öka ventilationen. Det har gjorts i Ånge kommun. Där hade en skola och två förskolor för höga värden vid mätningarna. De hade då ungefär dubbelt så höga värden än gränsen. Men förändring i ventilation förbättrade värdena.

- De kör mer kontinuerlig drift nu eller gjort förändringar på ventilationen, säger Lena Selberg, miljöinspektör i Ånge.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista