Behandlingspedagogen Mattias Liljedahl jobbar med män som utövar våld i nära relationer. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Fler brott i nära relationer vid julhelgen

Många kvinnor far illa under storhelger som jul. Att familjen samlas för att umgås innebär inte glädje för alla, utan för vissa är det precis tvärtom.

Anne-Jeanette Arnqvist, utredare på polisen i Västernorrland ser en koppling mellan större helger och fler fall av våldsbrott i nära relationer.

- Man kan ofta se kopplingar till helger. De stora helgerna som jul och nyår är också något längre. Det känns som att det blir värre när helgerna är längre, säger Anne-Jeanette Arnqvist.

I fjol under julhelgen kom det in närmare 40 anmälningar till polisen i Västernorrland om misshandel mot kvinnor i nära relationer och grov kvinnofridskränkning. Men mörkertalet är stort vid julen, precis som under resten av året.

- När det gäller brott i nära relationer är det ofta svårt att anmäla. Många tror ofta att de är ensamma. Det finns både skuld och skam, samtidigt är man i en nära relation där det också finns kärlek, säger Anne-Jeanette Arnqvist.

Kvinnor som far illa kan söka sig till polisen, kvinnojouren eller socialtjänsten.

Men det finns också hjälp för de män som utöver våld mot kvinnor. I både Örnsköldsvik och Sundsvall finns det behandling för män som vill bli av med sitt våldsamma beteende.

I Örnsköldsvik jobbar Mattias Liljedahl med dessa män. Genom behandling av männen hjälper han även kvinnorna och barnen som far illa.

- Om mannen går in i en ny relation är det också jätteviktigt att han har ett nytt alternativ. Det vi kan vara helt säker på är att det som inte behandlas finns kvar, säger Mattias Liljedahl.

Tanken med behandlingen är att männen ska hitta ett alternativ till sitt våld och varför det blir som det blir.

- Först måste de hitta en bakgrund till vad det beror på att de blir våldsamma, säger Mattias Liljedahl.

Det är viktigt att han som behandlare inte ser på männen med förakt.

- Vi måste se framåt, säger Mattias Liljedahl, behandlingspedagog.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista