Johanna Westerlund. Foto:Emelie Andersson
Västernorrland

Internet ger kontakt med unga

Internet har öppnat upp nya dörrar för Fältassistenter.

Numera satsar de allt mer på att finnas tillgänliga på internet för att öka kontakten med unga - och för att snappa upp information om vad som händer i ungdomars vardag.

Och det har gett resultat, berättar fältarbetaren Johanna Westerlund.

Internet har hjälpt oss att hitta nya grupper som vi inte träffar ute på stan. Det kan vara ungdomar som lever med psykiskt ohälsa, det kan vara osäkra och ensamma ungdomar som vi inte träffar när vi är ute på vårt dagliga arbete, säger Johanna Westerlund.

Fältarbetsgrupper jobbar aktivt på internet. Anders Fagerblom, fältarbetare i Sundsvall, berättar att det är lättare att fånga upp vissa utsatta grupper på internet - framförallt tjejer med ett riskbeteende. Han säger att de ofta ser tjejer på internet som pratar om självskador, anorexia och liknande - sånt som inte syns utåt.

Internet är en värld som de unga är uppväxt med och ett ställe där många uttrycker sina känslor och skriver vad de tycker, tänker, känner eller gör - och där måste fältarbetarna finnas menar Johanna .

– Om man ser på hur det var för några år sedan så hängde alla ungdomar på stan. Men dagens gågata kan man säga är internet, och då måste vi också vara på internet. Ungdomarna har kanske varit ensamma på nätet lite för länge, och det behövs fler vuxna, säger hon.

Emelie Andersson

emelie.andersson@sr.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista