Örnsköldsvik

Många varslade får stanna

Det blir bara en tredjedel av de 320 varslade på företaget BAE System Hägglunds i Örnsköldsvik som mister sina jobb. En av anledningarna är att företaget fått en fransk bandvagnsorder.

Knappt hundra kommer att sägas upp, berättar Ulf Strandberg ordförande på Metall på Hägglunds, som också berättar att förhandlingarna fortfarande pågår om vilka personer i företaget det kommer att röra.

I juni i fjol kom beskedet att finländska Patria och inte Hägglunds hade vunnit upphandlingen av fordon till svenska försvaret. Sex dagar senare varslade Hägglunds 320 anställda.

Den upphandlingen görs nu om sedan Länsrätten i höstas slog fast att FMV brutit mot lagen om offentlig upphandling. Nyligen begärde FMV in nya anbud från leverantörer.

Först i slutet av veckan har Hägglunds bildat sig en uppfattning om man anser det vara lönt att lämna in något anbud den här gången.
- Vi måste läsa igneom och titta igenom vilka kraven är och om vi kan gå in med en ny lösning, säger Tommy Gustafsson Rask, Hägglunds försäljnings- och marknadsdirektör.

Bandvagnsordern från Frankrike är en anledning till att företaget nu inte måste säga upp lika många som man befarade i somras.

- Den är viktig och har funnits med under hela förhandlingen, säger Ola Thorén, informationschef på Hägglunds.

Under året kommer företaget ha fler anställda än vad som egentligen behövs men de tror på en vändning.

- Vi vet att vi har ett svagt orderläge nu. Vi har en bemaning som innebär att vi kommer klara något större orderintag under nästa år, säger Ola Thorén.

Just nu pågår det fackliga förhandlingar på Hägglunds för att se över vilka det är som kommer drabbas av nedskärningarna.
- Det är trots allt runt 100 personer som måste lämna företaget, säger Patrik Wågström, ordförande för fackförbundet Unionen.

- Det är jobbigt när man inte vet vilka som kommer drabbas. Det är en jobbig situation, fortsätter han.

Bland de anställda på Hägglunds känner många glädje över beskedet men vissa känner sig fortfarande besvikna.

- Det är något bättre i alla fall men vi kunde ha varit utan varsel, säger Peter Lindgren, en av de anställda på företaget.

Peder Landgraff, som också jobbar på företaget, ser i stället positivt på beskedet.

- Det är ju jättebra om det inte är lika många som måste gå hem, säger han.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".