Småkronorna tog brons

Sverige tog brons i junior-VM i ishockey i natt efter vinst mot Schweiz med hela 11-4. Timrås spelare Anton Lander stod för ett mål och en assist och även Magnus Pääjärvi Svensson stod för en målgivande passning i matchen. Pääjärvi Svensson blev också vald till en av småkronornas bästa spelare under turneringen.

Från silver 2009 till brons 2010. Sverige vann bronsmatchen i JVM mot Schweiz med utklassningssiffrorna 11-4.
– Nu har vi visat omvärlden att vi kan spela bra hockey, att vi vill vinna matcher, säger förbundskapten Pär Mårts.

När det krävdes som mest i semifinalen mot USA funkade ingenting och då slutade det med en 2-5-förlust. I bronsmatchen hittade Sverige det som egentligen skulle ge första JVM-guldet sedan 1981 - skitmål, som det heter för småkronornas förbundskapten Pär Mårts.

Det gav ett svenskt brons efter 11-4 mot Schweiz.
– Vi gör en bra match men inför den kändes det som att vi hade allt att förlora. Vi åkte hit med gulddrömmar men hamnade i stället i en bronsmatch där vi var stora favoriter. Då kändes det som att vi kunde förlora, säger Pär Mårts till TT.

Redan efter drygt fyra minuter in matchen kastade Martin Lundberg en lös puck mot schweiziska målvakten Benjamin Conz, returen tog Dennis Rasmussen hand om och gjorde 1-0.

2-0 var ytterligare ett svenskt skitmål, precis enligt Mårts handbok. Anton Rodin skott. Retur Anton Lander. Och ett svenskt mål.

"Något vi förtjänat" -Det där var väl något som vi hade förtjänat. Under turneringen har vi visat att européer kan spela bra anfallshockey. Vi hade USA på gaffeln men lyckades inte hålla ut riktigt, säger Mårts.
– Även om jag inte skulle haft något emot att spela final så är jag jättenöjd med ett brons.

När sedan André Petersson gjorde 3-0 i powerplay var matchen på väg mot utklassningssiffror. Schweiz tappade allt medan Sverige fortsatte offensivt och pressade schweizarna till enkla misstag.
– Jag trodde nog att de skulle göra bättre motstånd än vad de gjorde. När vi mötte dem före turneringen bjöd de verkligen upp till dans, nu blev de ett slaget lag ganska snabbt, säger Mårts.

Efter 5-0 i första perioden, blev det mer Hawaii-spel i den andra. Ganska omgående gjorde småkronorna 6-0 och 7-0 innan Schweiz reducerade genom Michael Loichat.

Två minuter före pausvilan gjorde Petersson 10-4, sitt tredje mål i matchen, och försprånget på fem mål var intakt inför den sista perioden.
– I den första pausen sa vi att tio mål var målet. Det lyckades vi ju med, med de där fyra målen i baken hade jag gärna varit utan, säger Mårts.

I tredje perioden fastställde David Rundblad slutresultatet i bronsmatchen till 11-4.

Osäker framtid

För förbundskapten Pär Mårts väntar nu en osäker framtid. Hans kontrakt sträcker sig till den sista april. Sedan vet han inte vad som händer.
– Jag vill i alla fall att fortsätta med ishockeyn, säger han.

TT: På förbundet eller i klubblag?
– Vet ej. Jag gillar att utveckla spelare och det får man göra både på förbundet i klubblag. Vi får se vad som händer.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista