Anders Kempe jobbar just idag med den ansökan som ska lämnas in till landstinget i slutet av månaden. Foto Ulla Öhman
Härnösand/Västernorrland

Vill öppna vårdcentral i Härnösand

Sedan årsskiftet är det fritt fram för privata vårdgivare att driva vårdcentraler på samma villkor som landstingets egna. Och i Härnösand står två läkare redan i startgroparna att öppna eget.

Läs fler nyheter om privata vårdcentraler:

Det är läkarna Staffan Salomonsson ( PHC Resurs AB) och Anders Kempe som vill öppna vårdcentral i Härnösand och som planerar att lämna in sin ansökan redan under januari.

6000 eller fler
Hur stor vårdcentralen ska bli är svårt att säga:

– Vi måste börja med att undersöka intresset, säger Anders Kempe. Från start kanske det är realistiskt att planera för cirka 6000 patienter men om intresset är stort så krävs det att vi snabbt ska kunna växa.

Vi får inte säga nej till patienter utan ska kunna vara beredda att ta emot alla inom tre månader.

Blåsippan eller sjukhuset
Därför är även lokalen något som man nu måste fundera över. Blåsippans nedlagda vårdcentral har det talats om, men den skulle kunna bli för liten om intresset från patienterna blir större än förväntat, säger Anders Kempe.

Även lokaler inne på sjukhuset är intressanta, men det beror på hur hyreskostnaderna ser ut, säger han.

Kan rädda vårdcentraler i glesbygden
I debattartiklar i går gick intresseorganistionen Vårdföretagarna ut med kritik mot landstinget Västernorrland för att med politiska regleringar sätta käppar i hjulet för privata vårdgivare.

Men Anders Kempe tycker tvärtemot att landstinget har gjort ett bra arbete med regelverket och han tror att hans och Staffan Salomonssons ansökan inte är de enda som kommer in redan i januari.

– Det finns intresse i Sundsvall också och kanske finns det fler även här i Härnösand.

Att det fria vårdvalet bara ger valfrihet i städerna tror Anders Kempe inte på.

– Om landstinget t ex vill lägga ner en vårdcentral i glesbygd så finns det nu en chans att ta över och driva vårdcentralen vidare i annan regi.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista