1 av 2
Sigbjörn Olofsson på presskonferensen idag. Foto:Stig Edfast
2 av 2
Så här ser planen för Länssjukhuset ut. Foto Stig Edfast
Sundsvall

Ytterligare 500 varslas

Nu läggs varsel på ytterligare 500 tjänster på Länssjukhuset i Sundsvall.

Det betyder att sammanlagt 700 personer i nuläget riskerar att bli av med sina jobb.

Det sa den nye sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson vid förmiddagens presskonferens.

Läs tidigare publiceringar:
 

– Eftersom kravet på kostnadsreduceringar är på 235 miljoner kronor blir konsekvensen att det  är 600 årsarbetare vi måste reducera med. Det betyder ungefär 700 personer, säger Sigbjörn Olofsson.

200 personer har varslats tidigare och därför läggs idag ett nytt varsel på ytterligare 500 personer. Enligt Sigbjörn Olofssons redovisning idag ska mycket hända på länssjukhuset och det ska gå fort. Hela den nya organisationen ska fungera före sommaren och för att få en tillräcklig inkörningsperiod ska hela planen vara klar den 6 april.

Hållpunkter på vägen dit är bland annat riskanalyser för patienter och arbetsmiljö som ska presenteras vecka 7, fackliga förhandlingar under veckorna 9 och 10 och veckorna 10 och 11 ska de uppsagda få besked.

Sigbjörn Olofsson tror att det uppdrag han som sjukhusdirektör nu ger konsultfirman Mantec kommer att gå bra att genomföra.

– Deras uppdrag är att ge ett förslag på hur vi reducerar 235 miljoner kronor och hur vi skapar en ny organisation inklusive ledningsorganisation för sjukhuset, säger Sigbjörn Olofsson.

Hur är ditt eget förhållande till Mantec och din uppfattning om Mantec som företag?
– Jag har arbetat med Mantec i Övik och i det politiska uppdraget ligger att vi ska arbeta på samma sätt som där. Därför arbetar vi med Mantec i Sundsvall, säger Sigbjörn Olofsson.

Vilken är din uppfattning om deras sätt att arbeta?
– Jag har goda erfarenheter av deras prestationer i Övik, säger Sigbjörn Olofsson.

Stig Edfast
stig.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista