Jan Sundqvist(till vänster) lämnar nu över Vårdval Västernorrland till Markus Kallioinen som är chef för nybildade Landstingsstaben Beställning. Foto: Ulla Öhman
Västernorrland

Fem nya vårdcentraler inom ett år

I april kan dom första nya privata vårdcentralerna vara igång i Västernorrland enligt den vårdvalsreform som började gälla vid årsskiftet. Och hela vårdkartan kan komma att ritas om.

Än har inga ansökningar kommit in men det finns mellan fem och tio intressenter för att starta nya, privata vårdcentraler i Västernorrland, bedömer Markus Kallioinen som är chef för Landstingsstaben Beställning som är den enhet som också ska godkänna ansökningarna.

Nya vårdcentraler i Sundsvall, Skönsmon och Härnösand
Idag vet han ännu inte var i Västernorrland som de nya vårdcentralerna skulle placeras men enligt vad Radio Västernorrland erfar så finns det intressenter åtminstone i de södra och mellersta länsdelarna.

I Sundsvall och Härnösand kan ansökningar komma in inom en eller ett par veckor.

Byta vårdcentral så ofta man vill
För patienterna innebär Vårdvalsreformen att det blir fritt att välja vilken vårdcentral man vill tillhöra. Och om man är missnöjd så kan man byta när man vill och hur många gånger man vill.

Vårdcentralen kan inte heller säga nej till att ta emot en ny patient och det ska kunna ske inom tre månader.

Nya kan starta runt april
Redan nu kan alltså Västernorrlänningarna lista sig fritt på vårdcentralerna men det dröjer förmodligen fram emot våren innan det finns nya alternativ att ta ställning till.

I april eller maj kommer det också att gå ut information till patienterna om vad man kan välja emellan. En sådan informationskampanj ska sedan återkomma varje år.

Fem nya öppnar, tre gamla läggs ner?
Idag finns det 27 vårdcentraler i Västernorrland. Sex av dem drivs på entreprenad. Jan Sundqvist som varit projektledare för Vårdval Västernorrland gör följande gissning om vad som kommer att förändras på ett år:

– Jag tror att det kommer att bli ungefär fem nya, privata vårdcentraler i länet. Samtidigt visar erfarenhet att några av de befintliga, kanske tre stycken, tvingas stänga.

– Men om de nya vårdcentralerna etablerar sig i städerna där vi har relativt få och stora vårdcentraler i landstingets regi idag så kanske ingen vårdcentral kommer att stängas, bara krympa i storlek, gissar alltså Jan Sundqvist.

Tidigare publicerat i samma ämne:

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".