Gerd Sundin, PRO Örnsköldsvik, tycker att det känns oroligt att många får sänkt pension efter skatt. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Många får sänkt pension

I dag börjar de orange pensionskuverten skickas ut till länets pensionärer och det är ganska dystra besked för många. Åtta av tio får ut en lägre pension efter skatt i år jämfört med förra året.

- Inte är vi glada. Det känns oroligt, säger Gerd Sundin, ordförande för PRO:s samordningsorganisation i Örnsköldsvik.

Många pensionärer upplever att de drabbas dubbelt så hårt när de får sänkt pension och inte får ta del av de skattesänkningar som löntagarna får.

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, menar att skattelättnaden som regeringen beslutad om inte är tillräcklig, utan det måste göras mer för pensionärerna.

- I år blir det lättnader för de som arbetar igen. Det tycker inte vi är fel. Men vi tycker att pension ska beskattas på samma sätt som annan inkomst, säger Gerd Sundin.

Den allmänna pensionen sänks för alla. Garantipensionen, ett grundskydd för den som haft liten eller ingen inkomst i livet, minskar med 0,9 procent. Inkomst- och tilläggspensionerna minskar med tre procent. Sänkningarna av pensionerna 2010 mildras något av skattesänkningar. De som har garantipension får en något högre pension efter skatt i år jämfört med förra året.Pensionerna påverkas bland annat av inkomstutveckling, inflation och utveckling på arbetsmarknaden. Enligt prognoser från Pensionsmyndigheten kan pensionen komma att minska tre år i rad.

- Det är något som politikerna då får fundera på om de kan behöva kompensera med skattelättnader, säger Kristina Kamp, pressansvarig på Pensionsmyndigheten.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista