Västernorrland

Fogskum kan vara skadligt

För personer som använder isoleringsmaterialet fogskum i sitt arbete så krävs det att de genomgår en läkarundersökning.

Men för privatpersoner så är det fritt fram att köpa fogskum i vilken byggbutik som helst utan några sådana restriktioner.

Anette jobbar i en byggbutik i Växjö där de säljer fogskum, och hon hade ingen aning om att det var så.

– Nej, det visst jag inte.

Tror du folk som köper det vet om det?

– Inte folk i allmänhet, det tror jag inte nej, säger hon.

Fogskum är ett isoleringsmaterial som man använder för att täta springor när man bygger. Till exempel när man sätter upp fönster och dörrar. Och när man använder en del varianter av fogskum så frigörs det en grupp ämnen som heter isocyanater när det stelnar. Och det kan skada slemhinnor och ge hudirritationer och astma.

Och att det är så farligt att yrkespersoner måste genomgå läkarundersökning för att använda det, samtidigt som man kan köpa det i de flesta byggbutiker, det är det inte alla som vet

– Nej, det kände jag inte till att det var så. Men det är ju inte ovanligt att det är så att man som privatperson får greja med saker som man inte får göra yrkesmässigt, säger Björn.

– Jag hoppas det står på själva burken hur man ska använda det, men det är svårt att veta, det är svårt att veta, säger Khave.

Leif Aringer är läkare och jobbar på arbetsmiljöverket.

– Om man använder det vid något enstaka tillfälle, fritidsanvändning, så blir det inte så höga exponeringar. Utan det är framförallt vid upprepad exponering som man riskerar de här biverkningarna.

Men om jag har astma, löper jag stor risk att bli dålig av det?

– Då skulle jag rekommendera att man undviker dom här ämnena. För i värsta fall, om det blir en hög exponering, så kan man utlösa ett astmaanfall.

Borde man inte förbjuda att sälja ett sådant här medel i butik?

– Jag kan tänka mig att resonemanget har varit så att det krävs en upprepad exponering, en långvarig exponering för att dom här hälsoriskerna ska inträffa, säger läkare Leif Aringer.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".