Fåglar vid vindkraftverk. Foto: Björn Larsson Ask / SCANPIX
Västernorrland

Vindkraft hotar fåglarna

Det är många som har åsikter om vindkraftsetableringar. En ständig återkommande fråga är hur det går för fåglarna. Nu har frågorna blivit så många att Sveriges Ornitologiska förening kommer att satsa extra på information under nästa år.

Nästa år ska föreningen för Sveriges ornitologer satsa på en extra informationstjänst för att bl.a. upplysa vindkraftsbolagen om vad man bör tänka på när man bygger vindkraftverk. Framförallt vill ornitologerna att de skyddade områdena som naturreservat och nationalparker fortsätter att vara orörda.

Skräckexemplet är en vindkraftspark på en norsk ö där det fanns en stor population av häckande havsörnar. Där har det dött många örnar och frågan är nu om några vindkraftverk måste rivas. Men ornitologerna anser att det finns plats för vindkraftverk i vanlig skog eller på jordbruksmark.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".