Västernorrland

Sjukhusen rekryterar läkare

Länets tre sjukhus söker läkare. Färdigutbildade läkare. I Sundsvall är behovet 19 och i Örnsköldsvik 9 överläkare. I stora annonskampanjer försöker sjukhusen fylla upp väntade pensionsavgångar.

– Det har gått rätt bra, säger Clerry Lundberg, läkarrekryterare på sjukhuset i Örnsköldsvik. En har börjat och ytterligare en väntar vi på. Totalt har 15 läkare ringt och frågat oss om tjänsterna.

Landstinget är inne i en stor förändringsprocess med stora neddragningar på länets tre sjukhus. I Örnsköldsvik drabbas 300 personer. Inte en enda läkare. Istället har det tillkommit en läkare på akuten.

– Vi har då inte märkt att dessa neddragningar påverkar de kommande läkarrekryteringarna, säger Clerry Lundberg. Förr eller senare drabbar detta alla landsting.

Ortopedi, psykiatri och röntgen/radiologi är svårast att bemanna i Örnsköldsvik.

Vid sjukhuset i Sollefteå finns det också ett visst behov av nyrekrytering åren framöver. Dock har man där inte valt att gå ut brett och annonsera efter läkare.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".