1 av 2
Det blir ett förlorat år för simundervisningen i Härnösand, säger badmästare Dennis Flinkfeldt. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Lovisa Svedbäck, Nelly Eklund och Leila Hussein Omar leker i snöhögarna idag. Men dom älskar att gå på simhallen allaihopa! Foto Ulla Öhman
Härnösand

Ingen simundervisning på ett år

Det blir ingen simundervisning på över ett år för skolbarnen i Härnösand. Nästa vecka stänger simhallen för renovering och öppnar inte igen förrän i februari 2011.

– Det är ett problem att vi inte kan bedriva någon simundervisning under så lång tid, säger Dennis Flinkfeldt som har lärt Härnösandsbarn att simma i många år.

Intensifierat under hösten
Under hösten har man intensifierat simundervisningen och lagt in extragrupper för att hinna beta av en del av dem som ännu inte lärt sig simma.

När simhallen öppnar igen i februari nästa år kommer man också att ta emot extra många elever.

Risk att fler inte klarar målen
Enligt skolverkets krav så ska en elev i femte klass kunna simma 200 meter, varav 150 ryggsim.

– Det brukar alltid finnas en och annan som har svårt att hinna lära sig, säger Dennis Flinkfeldt. Ofta handlar det om invandrarbarn som inte har samma vana vid bad från det dom var små. Nu befarar vi att det finns  barn som inte klarar målet pga att det inte blir någon simundervisning på ett helt år. säger han.

Svårt renovera utan att stänga
På en skolgård i Härnösand träffar jag tredjeklassarna Nelly Eklund, Lovisa Svedbäck och Leila Hussein Omar. De tycker alla tre mycket om att bada och simma och tycker att ett år är för lång tid att stänga badhuset.

--Nästan alla i vår klass kan simma säger Lovisa, men för dom som inte kan blir det besvärligt, menar Leila.

Dennis Flinkfeldt säger att det inte går att göra renoveringen utan att stänga hela simhallen. Det ska renoveras från grunden, bl a bytas ventilation. Totalt kostar renoveringen 67 miljoner kronor.

Ingen allmän bussning
Ingrid Flodin (C) är ordförande i skolnämnden i Härnösand. Hon säger att man genom planering av simundervisningen i förväg och i efterskott  försökt lösa problemet och hon har inte hört att det skulle återstå några problem.

– Men om det ändå finns barn som riskerar att inte nå målet i femman så får vi väl skjutsa dem till ett annat badhus, vi har ju vår simhall i Hälledal, säger Ingrid Flodin.

Fast någon allmän bussning till andra badhus för att hålla igång simundervisningen blir det inte tal om, säger hon.

Kommunen borde lösa det
Det tycker Skolverkets jurist Ulrika Lindmark är synd. Hon tycker att det är för länge att en kommun stänger sitt badhus i ett helt år.

– Det står i reglerna att barn ska få förutsättningar att lära sig simma. Därför tycker jag att Härnösands kommun borde se till att lösa det på något annat sätt, säger hon.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista