Västernorrland

Forskning om lönsamma bränsletransporter

Det går att spara pengar på att frakta skogsråvara med tåg till kraftvärmeverk. Det visar forskningsresultat från Skogforsk.

Om du har en flishög så stor att det skulle krävas ett helt tågset med 23 vagnar, alternativt 23 flisbilar med släp för att frakta bort den så skulle det betyda att denna jättehög motsvarar ca två och en halv gigawatttimme vilket är en hel del energi.

Har du då också ett kraftvärmeverk där du skulle kunna elda flisen så gäller följande;

Att transportera skogsbränslet på järnväg blir lönsamt när avståndet mellan terminal och värmeverk överstiger ca 15 mil. År avståndet kortare än 15 mil blir det billigare att frakta med lastbil.

Det här är uppgifter som Skogfors tagit fram och som presenteras i en rapport som ska diskuteras på seminarier i Sundvall, Umeå Jönköping och Västerås i under februari och mars.

Rapporten visar också att de fasta kostnaderna för järnvägstransporten är så höga så att flishögen måste behandlas så effektivt som möjligt för att det ska bli lönsamt med tåget.

Högen ska hanteras smart på terminalen så att flera tåg kan köras i veckan och tåget ska verkligen fyllas så mycket som möjligt för att kunna leverera så många megawattimmar som möjligt.

Fixar du det så sparar du både pengar och miljö.

Skogforsk har studerat terminalhanteringen i ett järnvägssystem där flisat skogsbränsle från Småland, Jämtland, Medelpad och Hälsingland körs till värmeverk i Örebro och Västerås i specialbyggda containrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista