Svanstedt-domen överklagad

Alla de tre dömda i rättegången om djurskyddsbrott hos travtränaren Åke Svanstedt, som varit verksam i Västernorrland, har överklagat sina domar.

Åke Svanstedt och två anställda dömdes alla till 60 dagsböter av Skaraborgs tingsrätt. Domarna gällde brott i samband med att elstötar användes vid träning av hästar. Svanstedt dömdes för anstiftan till brott mot djurskyddslagen.

Nu har kammaråklagare Anders Gustafsson en vecka på sig att bestämma om även han ska överklaga domen. Det kan i så fall leda till att straffen mot de dömda skärps, om Göta hovrätt beslutar att pröva målet.

När dagsbotdomar från tingsrätter överklagas, bestämmer hovrätten först om man alls ska pröva målet. Ett sådant prövningstillstånd kan ges på tre olika grunder. -Vi tittar på om domen är helt felaktig, om den är otydlig på något sätt, eller om fallet är principiellt intressant, säger Per-Göran Öjeheim, lagman på Göta hovrätt, till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".