"Vi ska genomföra åtgärder redan under det första kvartalet detta år", säger Christer Bergqvist affärschef på HSB Mitt, Sundsvall/Timrå. Foto: Christer Suneson
Sundsvall

Krav på tillgänglighet

Sundsvalls kommun har skickat ut krav till fastighetsägare att anpassa sina entréer för funktionshindrade och äldre.

Omkring 400 entréer i centrum har kritiserats för att inte vara tillgängliga för alla och kommunen hotar nu med böter om inte ingångarna är anpassade före årsskiftet.

Det är en inventering gjord av handikapporganisationen NHR som ligger bakom kraven från kommunen.

Inventeringen visade att många entréer, till exempel, in till butikslokaler i Sundsvall som är svåra eller rent av omöjliga att ta sig in i för en person i rullstol. 

Problemen handlar främst om höga trappsteg, avsaknad av hissar, ledstänger och automatiska dörröppnare.

Men det har gått långsamt för fastighetsägarna har haft nio år på sig att åtgärda tillgänglighetsproblemen. Riksdagen tog beslut redan år 2000 att alla enkelt avhjälpta hinder ska vara borta innan 2010 års utgång. Så kraven ombyggnationer börjar nu bli akuta.

– Det informerades brett när beslutet togs år 2000. Nu måste vi sätta lite press på fastighetsägarna, säger Anders Bolin

En av de 35 kritiserade fastighetsägarna i Sundsvall är bostadsbolaget HSB.  Bland andra fastighetsägare kan nämnas det kommunala bolaget Mitthem, flera stora privata fastighetsägare som till exempel Totalförvaltning. Men även flera av kyrkorna som Pingst- och Betlehemskyrkan samt EFS.

På HSB:s fastigheter uppdagades flera brister, bland annat på deras egen kundingång till kontoret på Tullgatan. Och där är man redan på gång med åtgärder.

– Det ska vara åtgärdat redan under det första kvartalet detta år, säger Christer Bergqvist affärschef på HSB Mitt, Sundsvall/Timrå.

Men de gamla fastigheterna i Sundsvalls innerstad är i stora delar kulturminnesskyddade och det står lite i konflikt med kommunens krav på ombyggnad. Man får helt enkelt inte bygga om trappor och dörrar hur som helst.

– Fastighetsägarna får då ta hjälp av kommunen och Länsstyrelsen. Med dialog kan man lösa tillgänglighetsproblemen även i de gamla k-märkta husen, säger Anders Bolin.

En rundringning till de större kommunerna i Västernorrland visar att flera inlett dialog med fastighetsägarna om tillgänglighetsproblemen men att man i Sundsvall gått lite längre.

Trots att det nu bara är mindre än ett år kvar, innan allt ska vara klart, tror Anders Bolin att fastighetsägarna nu fixar det här.

 – Ja jag är hoppfull om det, säger han.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".