Ewa Söderberg förklarar varslet på 700 personer. Foto: Mikael Andersson

Många frågor till Ewa Söderberg

Ett hundratal kommunalare från Sundsvalls sjukhus frågade ut landstingsrådet Ewa Söderberg under torsdagskvällen.

Missnöjet med varslet på 700 personer var stort, och så även missnöjet över att tidigare sjukhusdirektören fått sparken.

 "Har ni varit ute på avdelningarna och sett hur det sett ut?" "Hur kan ni säga att det gått bra med besparingarna i Örnsköldsvik när utvärderingen inte är klar?" "Vill ni att Sundsvalls sjukhus ska vara ett länssjukhus?" "Måste ni inte ha med er personalen för att få till besparingarna här?" 

Ja, frågorna var många från dom omkring hundra kommunalanslutna som kom till mötet med den politiska landstingsledningen, på Sundsvalls sjukhus på torsdagskvällen. Undersköterskor, sjukvårdsbiträden och andra kommunalanslutna på sjukhuset slöt upp och politikerna, med landstingsrådet Ewa Söderberg i spetsen fick svara på massor av frågor. 

Heta frågor
Och det brände till redan tidigt i mötet, när socialdemokraten Ewa Söderberg sa att hon tror att vården och omsorgen kanske till och med blir bättre för invånarna, när sjukvården görs om. Det påståendet möttes av starka reaktioner. 

– Vi behöver hitta bättre samarbete både mellan sjukhusvård och primärvård, och kommunernas vård och omsorg, sa Ewa Söderberg efter mötet. 

Men bättre vård med färre händer, hur går det till? 
– Att använda dom händer vi har, på ett bättre och rationellt sätt, det är det jag menar, sa hon.

Sparade bara 80 miljoner
Många frågor handlade också om förre sjukhusdirektören Margareta Rödén, och hur det egentligen gick till när hon fick sparken. Ewa Söderberg och dom andra politikerna från landstingsledningen, förklarade att redan i höstas så väcktes funderingar hos landstingsledningen, om Margareta Rödén verkligen skulle klara sparbetinget på 261 miljoner kronor på länssjukhuset Sundsvall/Härnösand. 

– Vi fick klart för oss redan i höstas att Margareta Rödén bara redovisade besparingar på drygt 80 miljoner kronor, och då såg vi oss tvungna att gör nått, sa socialdemokraten Fredd Sandberg från Sundsvall, som också sitter i landstingsstyrelsen. 

Den politiska majoriteten i landstinget ville ha in sjukhusdirektören i Örnsköldsvik, Sigbjörn Olofsson, för att jobba med besparingarna även i Sundsvall, vilket Margareta Rödén inte accepterade. Det slutade med att hennes chefsförordnade på sjukhuset sas upp, och Sigbjörn Olofsson tog över som sjukhusdirektör. 

Bättre ha personalen med sig 
Barbro Eriksson, utbildningsassisten på kansliet, undrade om det inte skulle ha haft en stor betydelse för besparingsprocessen, att förra sjukhusdirektören faktiskt hade personalen med sig.

– Även om det hade tagit längre tid, så hade vi kanske vunnit på det. Nu hamnar vi i den här turbulensen, som jag inte tror alls är bra, sa hon.

– Det är möjligt, svarade Ewa Söderberg, men Margareta Rödén levrade inte fullt ut den summa som hon hade ansvar för, och då kanske det blev lite lugnare.

Förutom Ewa Söderberg och Fredd Sandberg så fanns också Kenneth Westin, Elisabets Strömqvist och Benny Eriksson med på mötet, alla socialdemokrater i landstingsstyrelsen.

Träff på måndag
Besparingsarbetet fortsätter nu, och i fortsättningen ska nya sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson träffa dom fackliga organisationerna en gång per vecka, för att informera om hur arbetet går. Och redan på måndag ska landstingsledningen träffa representanter från länsstyrelsen och Sundsvalls, Ånge, Timrå och Härnösands kommun för att diskutera varslet på 700 personer på länssjukhuset.

Gunilla Nyberg, undersköterska, var inte nöjd med dom svar hon fick på mötet.

– Nöjd är man väl inte när dom ska dra ner 700 personer. Jag känner mig trygg i min anställningstid men jag har arbetskamrater som mår jättedåligt. Det är människor som har jobbat kanske bara en fem, tio år. För dom är det tufft, sa hon.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".