Konservburkar med surströmming.Konservburkar med surströmming.Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX
Örnsköldsvik

Kraftsamlar för att rädda surströmmingen

Om knappt två år går Sveriges dispens från EU:s förbud att sälja dioxinhaltig fisk ut, och nu mobiliserar surströmmingsälskarna för att dispensen ska förlängas.

– Man kan aldrig bli sjuk av strömming eftersom man äter den så sällan, säger Ruben Madsen, Ulvön i Ångermanland, ordförande i Surströmmingsakademien.

Miljögifterna dioxin och pcb lagras i fet fisk, som strömming. Och halterna för fisk som fångats i till exempel Bottenhavet och Bottenviken ligger i många fall över EU:s gränsvärden.

Skulle EU stoppa strömmingsfisket 2012 dör den svenska surströmmingstraditionen ut, tror Surströmmingsakademien.

Den 21 januari ska surströmmingsbranschen samlas vid ett symposium i Örnsköldsvik. Där ska planer för att rädda strömmingsfisket smidas, skriver Norrbottens-Kuriren.

En tanke är att satsa på forskning och kartläggning av vilka fångstplatser som är lämpligast för fiskarna.

--Vi kan till exempel öka vårt fiske i lågdioxinområden, säger Ruben Madsen.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista