Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Kraftsamlar för att rädda surströmmingen

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 09.58
Konservburkar med surströmming.Konservburkar med surströmming.Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX

Om knappt två år går Sveriges dispens från EU:s förbud att sälja dioxinhaltig fisk ut, och nu mobiliserar surströmmingsälskarna för att dispensen ska förlängas.

– Man kan aldrig bli sjuk av strömming eftersom man äter den så sällan, säger Ruben Madsen, Ulvön i Ångermanland, ordförande i Surströmmingsakademien.

Miljögifterna dioxin och pcb lagras i fet fisk, som strömming. Och halterna för fisk som fångats i till exempel Bottenhavet och Bottenviken ligger i många fall över EU:s gränsvärden.

Skulle EU stoppa strömmingsfisket 2012 dör den svenska surströmmingstraditionen ut, tror Surströmmingsakademien.

Den 21 januari ska surströmmingsbranschen samlas vid ett symposium i Örnsköldsvik. Där ska planer för att rädda strömmingsfisket smidas, skriver Norrbottens-Kuriren.

En tanke är att satsa på forskning och kartläggning av vilka fångstplatser som är lämpligast för fiskarna.

--Vi kan till exempel öka vårt fiske i lågdioxinområden, säger Ruben Madsen.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".