Lisbet Nordlund, Röda korset. Foto: Mikael Andersson
Sundsvall

Stort stöd för Haiti

Intresset för att skänka pengar till jordbävningsdrabbade Haiti är mycket stort. De stora biståndsorganisationerna i Sverige har hittills fått in ungefär 50 miljoner kronor. Och engagemanget märks även i Sundsvall, det säger Lisbet Nordlund från Röda Korset, som skramlade in pengar i en affär i Skönsberg, Sundsvall, tidigare idag.

– De gör det verkligen spontant, jag försöker inte att gå på någon utan det är bättre att stå så att ingen blir störd. Men de kommer självmant fram och lägger in hundralappar och femtiolappar, och man blir så glad, säger Lisbet Nordlund från Röda Korset.

Det var ingen lunchrusning direkt i Skönsberg i dag, men flera personer kom ändå förbi och la pengar i Röda Korsets bössa. Hittills har privatpersoner skänkt omkring 50 miljoner kronor till dom största biståndsorganisationerna i Sverige, enligt Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII

Många skänker pengar via sina mobiltelefoner och SMS, eller via Internet, men att lägga pengar i bössan är ett nog så bra alternativ, enligt Lisbet Nordlund

– Det finns ju många som inte har den möjligheten, det finns ju dom som inte har data och som inte kan gå via det, och då är det ju jätte bra att dom kan göra på det här sättet istället då, säger hon.

Margareta Sjöblom är en av de som la lite pengar i bössan:

– Det är mest synd om barn och äldre, man ser hur dom är hungriga och sliter och slåss med varann. Det går inte att sätta sig in i den situationen, säger hon.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".