Vindkraft. FOTO: TRONS / SCANPIX
Västernorrland

Vindkraft ska ge återbäring

Mycket talar för att kommunförbundet i Västernorrland kommer att driva frågan om återbäring till kommunerna från vindkraftssatsningarna. Det säger kommunförbundets direktör May Andersson till SR Västernorrland.

Ett sådant initiativ har redan tagits i Jämtland.

Kommunförbundet i Jämtland driver alltså frågan att kommunerna och de polistiska partierna ska jobba för att det ska bli en återbäring till bygden fråpn vindkraften.

Dels i form av den bygdepeng motsvarande minst 1 procent av bruttovärdet av procucerad el, dels att dessa pengar ska användas för att utveckla områdena som berörs och också att lokala aktörer ska erbjudas att köpa in sig i anläggningarna.

Kraven påminner starkt om de krav som de så kallade vattenkraftkommunerna drivit.

May Andersson som är direktör för kommunförbundet i Västernorrland gillar idén. Hon hoppas att styrelsen för Kommunförbundet ska kunna ta upp den här frågan på sitt möte den 25 februari och att ett beslut som det i Jämtland ska kunna fattas.

Stig Edfast
stig.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".