Örnsköldsvik

Nej till Gottneskola

Ekonomin och lokalerna sätter stopp för att Gottne samhällsföreningen ska få starta en friskola. Det skriver Skolinspektionen i det avslag som kom i går.

- Jag trodde att friskolepengen skulle räcka för att driva en skola, men så var det tydligen inte, säger Joakim Bergkvist, sekreterare i Gottne samhällsförening.

Föreningen har också tidigare fått avslag när de ansökte om att starta en friskola och nu vet han inte om de orkar överklaga eller ansöka igen.

- Vi ska gruppera oss och se om vi orkar fortsätta, säger han.

I februari fattar kommunfullmäktige i Örnsköldsvik det slutgiltiga beslutet om den skola som finns i Gottne i dag. Om skolan läggs ned ska eleverna åka cirka sju kilometer till Mellansel i stället.

Gottne samhällsförening hoppades att de skulle få ett klartecken från Skolinspektionen nu innan beslutet tas att skolan läggs ner.

- Vi hinner nog inte söka någon mer gång nu, så det här var sista chansen, säger Joakim Bergkvist. 

Enligt Skolinspektionen finns det frågetecken kring lokalen för skolan och även ekonomin.

- Det verkar som att man måste vara ett etablerat företag för att kunna bli friskola. Det är svårt för föreningar som oss, säger Joakim Bergkvist.

Det var ett år sedan de skickade in ansökan för redan då kände de på sig att skolan i Gottne var nedläggningshotad.

- När skolan läggs ned får vi inte starta en friskola så nu känns det hopplöst, säger Joakim Bergkvist.

Skolinspektionen har inför avslaget inte prövat om en etablering av en friskola i Gottne skulle innebära negativa konsekvenser för skolväsendet i Örnsköldsviks kommun. Men enligt Birgith Olsson Johansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden skulle det i alla fall få negativa konsekvenser för kommunens ekonomi.

- De pengar vi har tänkt tjäna igen eller organisera mer effektivt skulle vi inte kunna använda i så fall, utan de skulle då gå till den friskola som i så fall startas, säger hon.

Gottne samhällsförening har tre veckor på sig att överklaga beslutet från Skolinspektionen.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".