Elvy Söderström och Outokumpus affärsområdeschef Lars Johansson skrev på en avsiktsförklaring i dag. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Outokumpu lämnar plats åt bostäder

Företaget Outokumpu i Örnsköldsvik planerar att flytta all verksamhet från stadskärnan ut till Svedjeholmen, en bit utanför stan.

De lämnar då plats till kommunen som vill utveckla området i centrum genom att bland annat bygga bostäder. Målet är att Örnsköldsviks kommun ska kunna ta över området 2012.

Enligt kommunalrådet Elvy Söderström (S) ger det stora möjligheter i kommunen.

- Vi har skrivt under en avisktsförklaring som förklarar att Örnsköldsviks kommun får tillgång till ett nytt kvareter till att bygga bostäder, lokaler till handel, kultur och liknande. Det handlar också om att säkra och utveckla Outokumpus verksamhet i Örnsköldsvik.

Elvy Söderström och Outokumpus affärsområdeschef Lars Johansson skrev i dag under en avsiktsförklaring, det vill säga en gemensam överenskommelse om vad de hittills har kommit fram till på vägen mot ett färdigt, slutligt avtal. I nästa steg ska företag analyser vad det finns för möjligheter att flytta till Svedjeholmen.

- Allt från att företaget ska undersöka vad det kommer kosta att bygga ut och vad finns det för möjlighet att få bygglov, säger Elvy Söderström.

Outokumpu tillverkar rostfritt stål och i dag finns de både inne i Örnsköldsvik och i Svedjeholmen, några kilmoter utanför stan. Företaget har börjat växa ur sina lokaler och vill bygga ut fabriken i Svedjeholmen.

- Vi börjar bli trångbodda och om vi vill utveckla företaget vidare, vilket vi avser, så har vi svårt att göra det här i staden. En flytt till Svejdeholmen skulle ge väldigt goda möjligheter, säger Lars

I framtiden kan det även innebära arbetstillfällen.

- Delar av världen kan också rymmas i Svedjeholmen. Det är jobben som är det viktigaste. Vi jobbar nära företagen i kommunen för att utvecklas, säger Elvy Söderström.

Ingen vet än hur många arbetstillfällen det här kan innebära men ska Outkompu bygga nytt innebär det arbeten i byggbranchen.

- Det är svårt att säga i dag hur många arbetstillfällen det kan innebära, säger Lars Johansson.

Företaget har tvingats göra personalförändringar under lågkonjunkturen men hoppas nu att det ska vända.

- Det här är en kojunkturdrabbad bransch och det har vi märkt men på sikt tror vi på branschen, säger Lars Johansson.

Målet är att Örnsköldsviks kommun ska kunna ta över området i centrum 2012.

Företaget har tvingats göra personalförändringar under lågkonjunkturen men hoppas nu att det ska vända.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".