Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Spillvärme en outnyttjad energiresurs

Spillvärmeenergi  motsvarande förbrukningen till 100 000 villor släpps varje år ut från de stora industrierna i Västernorrland.

Det visar en undersökning som SR-Västernorrland gjort.

En del av spillvärmen som idag släpps ut till luft och vatten skulle kunna användas till uppvärmning av bostäder eller till att göra el.
– Men i många fall blir det dyrt att ansluta till fjärrvärmenäten. Däremot tror jag framtiden ligger i att göra el av spillvärmen, säger Stefan Elmin energikonsult i Sundsvall.

Sex industrier undersökta
En undersökning av sex stora industrier i Västernorrland visar att spillvärme motsvarande två terrawattimmar, nästan en halv kärnkraftsreaktor, släpps ut i luft och vatten istället för att användas till exempel för uppvärmning av bostäder. De industrier SR-Västernorrland fått statistik från är M-Real i Husum, SCA Ortviken och Östrand, Akzo Nobel i Stockvik och Ånge samt Domsjöfabriker i Örnsköldsvik.

Totalt släpper de ut outnyttjad spillvärmeenergi som skulle kunna värma upp omkring 100 000 normalstora villor. Redan idag är flera av industrierna anslutna till fjärrvärmenät men det finns alltså mer att ta vara på om behovet, pengarna och viljan fanns.

100 procent miljövänlig
Spillvärme beskrivs som en 100 procent klimatneutral energi. Det eftersom det redan använts i någon industriell process och som sagt bara blivit över redo att användas igen. Men om man vill göra fjärrvärme av energin finns det en del svårigheter.

– Den mesta av spillvärmen som finns över på industrierna år så kallad lågvärdig, mellan 55-80 gradigt vatten, och det är lite för svalt att direkt skicka ut i ett fjärrvärmenät, säger Stefan Elmin.

Producera el av spillvärme
Men för en industri med mycket lågvärdig spillvärme kan ny teknik vara en lösning. För det går ändå att producera el av den energin. De generatorer som finns idag ger omkring tio procent av den totala spillvärmeenergin. På de här industrierna i Västernorrland skulle man alltså kunna producera el till omkring 10 000 normalstora villor. Flera av industrierna skulle också kunna få gröna elcertifikat av staten som gör produktionen av el extra lönsam. Det när produktionen är baserad på biobränslen, exempelvis träindustrin.

Men att göra el av spillvärme är en ännu ganska okänd teknik som skulle kunna ge stora inkomster till industrierna och vara mycket positivt för miljön.

– Tekniken behöver utvecklas lite till och kommer att bli en stor alternativ inkomstkälla för industrin, säger energikonsulten Stefan Elmin i Sundsvall.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".