Örnsköldsvik

Här försvinner energi till 40 000 villor

Om de stora industrierna i länet gjorde el av sin spillvärme skulle det motsvara omkring 40-50 vindkraftverk i Västernorrland. Bara på en av fabrikerna, M-real i Husum, skulle el motsvarande tio vindkraftverk kunna produceras. Men företaget har sagt nej.

Vid kyltornen på M-reals industriområde i Husum kyls en stor mängd energi bort i luft och vatten. Det handlar om cirka 900 GwH energi som passerar kyltornen varje år och om man skulle värma upp villor med den energin motsvarar det förbrukningen till omkring 40 000 normalstora hus.

– Det är mycket energi som försvinner här men ekonomiskt blir investeringen för dyr innan det ger någonting tillbaka för oss, säger Lars Salomonsson miljöchef på M-Real.

Energin som kyls bort i kyltornen kommer från processerna inne i fabriken. Det är 65 gradigt vatten som kyls ner till omkring 38 för att sedan användas i en biologisk rening. Efter det går vattnet ut i havet.

– Problemet är att spillvattnet har för låg temperatur för att vi själva ska kunna använda energin på vårt eget område, säger Lars Salomonsson.

Sa nej till elgeneratorer
Men att göra mycket el vid kyltornen i Husum skulle vara fullt möjligt. Då skulle man få ut omkring tio procent av det totala energiinnehållet. Investeringen skulle betala sig på sju år och sedan ge många miljoner i vinst. M-real har nyligen övervägt investeringen men sagt nej. Sju år är för lång tid innan det ger något tillbaka resonerar de finska ägarna.

– Vi har korta återbetalningstider. De investeringar som görs måste betala sig på några få år, säger Lars Salomonsson.

Hur ser du på det personligen, du som är miljöchef?

– Energi och spillvärme kommer att bli ännu viktigare i framtiden om elpriset stiger. Så det är klart att man skulle vilja utnyttja spillvärmen ännu mer, säger Lars Salomonsson.

Vid kyltornen på Husumfabriken skulle företaget kunna producera el motsvarande omkring tio vindkraftverk. Lika miljövänligt men utan att det syns och utan ingrepp i naturen.

– Troligen är det lättare med tillstånden. Du gör ju en mindre ingrepp i naturen till skillnad mot vindkraften, säger miljöchefen på M-real

El av spillvärme borde utvecklas
Att göra el av spillvärme är idag rätt iskallt. Trots de stora möjligheterna till billig elproduktion diskuteras inte tekniken nämnvärt bland företag, politiker och beslutsfattare.

– Det har inte varit på dagordningen så mycket. Det är helt klart en område som borde utvecklas säger Lars Salomonsson miljöchef på M-Real i Husum.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista