Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sollefteå

Vindkraftssatsningen överklagad

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 14.21

Vindkraftssatsningen i Västra är fortfarande inte i hamn. Två av kommunerna har överklagat miljötillståndet och i Sollefteå är man rädd att det ska äventyra hela projektet.

Vindkraftssatsningen i Västra är fortfarande inte i hamn.

22,5 meter för höga
Nu visar det sig att två av dom fyra berörda kommunerna, Ragunda och Strömsund, har överklagat miljötillstånden för satsningen.

Det man inte kommit överens om är höjden på vindkraftstornen. Ragunda och Strömsund säger max 150 meter, medan Statkraft SCA som bygger vindkraftsparkerna vill ha 172,5 meter höga torn.

Lassen är förvånad
Kommunalrådet i Sollefteå, Elisabet Lassen (S) säger att hon är förvånad över överklagandena eftersom det hela tiden handlat om cirka 170 meter höga vindkraftverk.

Hon säger att hon inte hade fått någon förhandsinformation om överklagandena och hon är nu orolig för att förseningarna ska få Statkraft SCA AB att i värsta fall flytta hela satsningen någon annanstans.

Vi borde ha fått en hint i förväg
De fyra berörda kommunerna; Sollefteå, Bräcke, Ragunda och Strömsund har regelbundna möten men ändå var det först i måndags som Elisabet Lassen säger att hon fick reda på att Ragunda och Strömsund hade överklagat.

– Jag trodde vi hade ett gemensamt förhållningssätt i den här frågan. Jag tycker vi kunde ha fått en hint i förväg om att de skulle överklaga, säger hon.

– Det är klart att jag nu är orolig att det hela ska gå oss förbi.

Strömsund har hela tiden sagt 150 meter
Kommunalrådet i Strömsund Karin Stierna (C) tycker inte att överklagandet borde ha kommit som någon överraskning.

– Vi har hela tiden sagt 150 meter, det är det enda beslut vi har att följa och det är fattat i kommunfullmäktige.

– Men är 22,5 meter extra någonting att bråka om ifall det äventyrar hela satsningen?

– Tja, det är upp till företaget att göra det avgörandet, svarar Karin Stierna.

Störs av blinkande varselljus
Om vindkraftsverken är högre än 150 meter så måste det upp varselljus. Det blinkande ljuset skulle påverka landskapsbilden för mycket, anser Strömsunds kommun.

Det är inte bara Strömsunds och Ragunda kommuner som har överklagat miljötillstånden. Det har även t.ex ornitologer och flera privatpersoner också gjort. Men kommunernas överklagan väger tungt, befarar Elisabeth Lassen.

Det finns fler som är intresserade
Ordförande i Statkraft SCA:s styrelse är förre landshövdingen i Västernorrland Gerhard Larsson.

Han säger att det ännu är för tidigt att fatta några beslut men att det bli aktuellt att försöka hitta andra placeringar för vindkraftsparkerna:

– Drar det ut för mycket på tiden och blir det för mycket bekymmer och det kanske inte är så stort intresse att vi ska finnas där så finns det väl anledning att titta på andra ställen. Det handlar om en satsning på 20 miljarder kronor och det finns många som är intresserade, säger han.

Vad händer nu?
Karin Stierna, kommunalråd i Strömsund, säger att hon inte tar hotet från Gerhard Larsson på större allvar.

Elisabet Lassen i Sollefteå är däremot orolig för att hela satsningen ska gå området förbi om man inte kan undvika fler förseningar. Hon kommer nu att diskutera frågan med Strömsunds och Ragunda kommuner på ett möte den 8:e februari.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".