Hicham Elkahtib, Röda korset pratar med integrationsminister Nyamko Sabuni (FP). Foto: MIkael Andersson
Sundsvall

Nacksta fick ministerbesök

Det så kallade skandalhuset var i fokus när integrationsministern och folkpartisten Nyamko Sabuni besökte Nacksta i Sundsvall tidigare idag.

Huset missköttes under flera år och integrationsministern reagerade kraftigt när hon fick se bilder på hur hyresgästerna haft det.

– Det är orimliga levnadsförhållanden. Det här får bara inte förekomma i vårt land, säger integrationsminister Nyamko Sabuni.

På bilderna visades läckande avloppsrör, trasiga fönster som inte går att stänga, elkontakter utan något skydd och en demolerad tvättstuga som inte gick att använda

Så såg verkligheten ut i en fastighet i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall. Kritiken var massiv mot bostadsbolaget Wallholmen som ägde fastigheten, men också mot Sundsvalls kommun som till en början inte agerade för att hjälpa hyresgästerna till en dräglig tillvaro.

Efter många turer så köptes fastigheten av det kommunala bostadsbolaget Mitthem och nu ska lägenheterna rustas för drygt 50 miljoner.

– Det är jättebra att kommunen tar tag i den här situation. En dålig boendemiljö skapar också dåligt beteende. Kan kommunen rusta upp området kan kommunen också ställa krav på att dom boende tar hand om sina bostäder och sitt bostadsområdet, säger Nyamko Sabuni.

Röda Korsets Hicham Elkahtib engagerade sig mycket för hyresgästerna, som han anser blev diskriminerade. Redan i höstas bjöd han in integrationsministern för att diskutera problemet med bostadssegregation och diskriminering

– Jag bad att ministern skulle komma hit så att hon skulle få se med egna ögon hur verkligheten är i vårt området. Jag vill sprida budskapet om att stoppa segregering och diskriminering i Västernorrlands län, säger Hicham Elkhatib.

Nyamko Sabuni talade också på en integrationskonferens i Sundsvall, som arrangeras av dom fem länsstyrelserna i Norrland. Där presenterade hon regeringens reform på integrationsområdet, som går ut på att nyanlända invandrare snabbare ska få ett arbete och egen försörjning. Bland annat genom att arbetsförmedlingen får ett ansvar för integrationen.

– Det här systemet ska leda till ett systemskifte där vi ger den enskilde ett större ansvar för att själv beskriva vad den behöver. Inte bara säga det här är vad vi har att erbjuda utan vad är det du behöver. Och så ska vi se till att som politiker eller myndigheter kunna leverera det, säger Nyamko Sabuni.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".