Det har varit stopp flera gånger på E4:an i Västernorrland i natt. Men också på andra håll i landet har det varit besvärligt i trafiken på grund av kraftigt snöfall. Bilden är från E6:an i Skåne där vägen också stängdes av sedan två lastbilar hamnat i mitträcket. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX
Västernorrland

Snöfallet orsakade flera stopp på E4

Det har snöat en hel del i natt och för trafiken har det varit besvärligt.

Tre gånger har det varit stopp på olika håll på E4an i Västernorrland när lastbilar fastnat.

Läs tidigare publiceringar:

Mest besvärligt enligt polisen var det i Örnsköldsvik när flera lastbilar fastnade vid Ovansjö vid tiotiden och köerna i norrgående riktning blev 600 meter långa.

Först fem timmar senare, vid tretiden kunde dom släppa på trafiken på E4an där igen.

Vid elvatiden var det också stopp i Saltviksbacken i Härnösand där inte mindre än fyra lastbilar fastnade, den ena efter den andra.

Strax före tre var det sedan dags för Torsbodabacken i Timrå där en lastbil delvis gled ner i diket och det var stopp i norrgående i nära två timmar. Kort efter att man kunnat släppa på trafiken igen fastnade ännu en lastbil i samma backe och det blev stopp i en timme igen.

Så här skriver nyhetsbyrån TT om trafikläget i landet:

Stockholm (TT)
Snöovädret har fortsatt att orsaka problem. Runt om i landet inträffade trafikolyckor, och samtidigt som snön föll utfärdade SMHI vädervarningar längs hela ostkusten.

I Stockholms län hade bärgare fullt upp med att bistå bilister vars fordon kanat av moddiga vägar. Men enligt polisen inträffade inga allvarliga olyckor under natten till torsdagen och på morgonen. Detsamma rapporteras från poliser på Gotland, i Dalarna, i Sörmland och i Uppsala län.

Inte heller i Skåne med fem olyckor och i Jönköpings län med tre olyckor tros någon ha skadats allvarligt. En seriekrock mellan tre bilar vid Brahehus orsakades enligt polisen av en förare i en Italien-registrerad bil med sommardäck.
– Inte så klokt i rådande väglag, konstaterar länsvakthavande polisbefälet.

Totalstopp
På andra sidan länsgränsen, i Östergötland, var det totalstopp på E 4 sedan två långtradare kolliderat. Men på morgonen flöt trafiken åter.

I Örebro län inträffade tre trafikolyckor på kort tid, men inga med allvarliga personskador. I samband med två av olyckorna stoppades trafiken tillfälligt på E 20 och långa köer av långtradare bildades. I en krock mellan en personbil och en lastbil utanför Finnerödja fick tre personer lindriga skador och sjukhusvård, enligt Örebro-polisen.

Norr om Örnsköldsvik i Västernorrland rådde totalstopp på E 4 sedan en långtradare ställt sig över vägen. Strax före halv två kunde trafiken släppas på i södergående riktning, enligt polisen. I övriga Norrlandslän liksom i Västra Götaland, Värmland och Halland inträffade inga trafikolyckor, enligt poliser.

Utanför småländska Ljungby stängdes båda körbanorna på E 4 sedan en lastbil kört in i en bilkö strax före midnatt. En person fördes till sjukhus med okända skador och trafiken kunde åter släppas på. Utanför Oskarshamns sjukhus i Kalmar län körde en personbil in i en plogbil, men ingen person skadades. I Gävle kördes en man till sjukhus efter att han med en personbil kört på ett trafikljus. Och i Fagersta i Västmanland inträffade en olycka utan personskador på morgonen.

Snö hela dagen
Chrysanthi Grammatopoulou, jourhavande meteorolog på SMHI, berättade att snöfallet väntas fortsätta i Östra Sverige, från Norrland till Blekinge, under hela torsdagen.
– Men det kommer att ske en viss uppsplittring, säger hon.

Även västra Norrland kan beröras när snövädret drar sig mot fjällkedjan.
--Det har däremot blivit en förbättring över Västra Götaland, och det är klart på sina håll i Värmland och nordvästra Götaland. Och även i Skåne är det nästan uppehåll med bara svaga snöbyar, säger Grammatopoulou.

Utmed hela ostkusten har SMHI utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindar och nedisning. För södra Östersjön utfärdades en klass 2-varning - den näst högsta varningsnivån - för kuling och snabba förändringar i vattenståndet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".