ohanna Engström jobbar med projektet "trygg kommun" i Sollefteå. Foto: Anna Ahlström
Sollefteå

Vandrar för tryggare stad

Härnösand och Sollefteå kommun arbetar för att invånarna ska känna sig tryggare. I Sollefteå försöker man nå målet genom att förbättra gångtunnlar, gatulysen och stadsparken.

- Vi har sett ut tre tunnlar och även gjort en del röjningar i stadsparken. Vi vet att växtlighet och belysningen är det vi bör se över. Så det kommer vi fortsätta med, säger Gunilla Rudehill som är kommunarkitekt och jobbar i projektet.

Sollefteåbon Inger Lundgren känner är en av invånarna som känner sig otrygg i Sollefteå.

- Jag skulle aldrig gå ut på kvällen, säger hon.

Men hon tror inte att förändringar i miljön kommer göra henne tryggare.

- Nej, jag vill ha fler poliser och att skolan tar ett större ansvar, säger Inger Lundgren.

Karin Pettersson känner sig däremot trygg i sin stad.

- Jag brukar vara ute och gå en hel del, även på kvällarna, säger hon.

Som en del av projektet får invånarna gå på en så kallad trygghetsvandring. Där de kan berätta hur de upplever stan och den fysiska miljön. Förslagen och tankarna som kommer fram ligger till grund för fortsatt arbete i projektet. Men redan nu är det många som känner sig trygga, säger Johanna Engström, som är projektledare.

- Jag upplever att många känner sig trygga redan nu men samtidigt finns det de som påpekar var belysningen till exempel kan bli bättre, säger hon.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".