Örnsköldsvik

Dyster arbetsmarknad väntar varslade

48 lediga jobb och 5 500 arbetslösa, så ser situationen ut när drygt 200 varslade människor på sjukhuset i Örnsköldsvik ska försöka hitta nya jobb.

– Det låter ju inte mycket och vi är ju fortfarande i en lågkonjunktur. De som har träffat vår jobbcoach på sjukhuset har haft planeringar. En del har funderat på att starta eget och har även kört igång med det, en del har provat andra yrkesområden eller sökt sig till andra landsting, säger Ulla-Hellberg-Johansson på arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

Några har lyckats hitta nya jobb under det knappa år arbetsförmedlingen funnits på sjukhuset för att hjälpa till. Det är ingen lätt uppgift, det finns just idag 48 lediga jobb i Örnsköldsvik, samtidigt var 5500 inskrivna som arbetslösa.

Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och undersköterskor tvingas nu lämna sjukhuset, många har högskolestudier men det rör sig också om med bara gymnasiebakgrund.

– Tittar man på arbetsmarknaden efterfrågas många gånger någon form av högskoleutbildning, så att tittar men utifrån det perspektivet så har ju många av dessa bara gymnasiekompetens. Men istället har de ju en otroligt lång erfarenhet, många har ju jobbat i över 30 år och den kompetensen skulle man på något vis vilja värdera och värdesätta och få ner på ett papper. Men det det handlar om är ju att man själv med sin egen drivkraft kan presentera och beskriva vad man kan och vad man är duktig på, säger Ulla-Hellberg-Johansson på arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista