Härnösand

Ilska när skolmaten tar slut

Varför räcker inte skolmaten till åt alla elever?
Det frågar irriterade elever på Brännaskolan i Härnösand. Senast i förra veckan var det fiskpinnarna som tog slut, och det är alltid samma elever som drabbas.

Eftersom klasserna äter i samma turordning varje dag så är det samma elever som råkar ut för att skolmaten tagit slut när det är deras tur att äta lunch.

Fick vänta på köttbullar
– I förra veckan skulle vi äta fiskpinnar och jag var jättehungrig och sugen, säger Jesper Häggström som går i sexan på Brännaskolan.

Men när han och klasskompisarna kom till matsalen så var fiskpinnarna slut. Istället värmdes det upp lite lax som fanns kvar men den tog också slut innan Jesper fick någon mat. Ungefär en kvart senare fick han uppvärmda köttbullar, säger han.

Nära strejk
De är inte första gången skolmaten tar slut innan alla har hunnit äta. Det är inte heller bara på Brännaskolan det händer.

Men den här gången blev eleverna så irriterade och arga att det var nära att utbryta sittstrejk.
Nu har eleverna iallafall fått berätta vad de tyder och också fått till stånd några förändringar.

Händer inte så ofta, tycker kökspersonalen
Ingen behöver gå hungrig på skolan, säger Berit Backlund som är kökssamordnare på Brännaskolan. Men då och då händer det att maten tar slut:

– Jag förstår om eleverna blir besvikna när de har räknat med en viss maträtt och så får de nånting annat. Men jag tycker inte att det händer så ofta. Kanske tre gånger på en vanlig termin, bedömer Berit Backlund.

Ovanligt goda
Hon tycker att hon har blivit ganska duktig på att beräkna matåtgången men ändå tar maten slut ibland.

– Jag tror när det gäller fiskpinnarna att det helt enkelt var ovanligt gott. Det var en ny sorts fiskpinnar och det åts mer än vanligt, säger hon.

Stor skillnad på åtgången
Det skiljer mycket i matåtgång beroende på vad det är för mat.

Cirka 300 barn och vuxna äter i matsalen varje dag. Ibland går det åt 400 portioner, ibland bara 120.

– Men jag vet av erfarenhet vilka maträtter som är populärast och jag för anteckningar hela tiden om hur maten går åt, säger Berit Backlund.

Vill inte kasta mat
Nu lovar hon också att beställa hem mer mat nästa gång som det står fiskpinnar på menyn.

– Men vi vill heller inte beställa för mycket för då kan det bli mat över som måste kastas, säger hon.

Äcklig potatis
Jesper och Lovisa i sexan har en annan förklaring till varför maten tar slut .

--Det är potatisen som är så äcklig. Det är liksom en tjock hinna på den, säger Jesper.

– Mattanterna säger att en portion är en potatis och två fiskpinnar. Men många tar sex eller åtta fiskpinnar och ingen potatis för nästan ingen vill äta den, säger Lovisa.

Skalpotatisen något bättre - men inte god
Eleverna har tagit upp frågan om potatisen och nyligen lyckats genomdriva att det även ska finnas potatis med skal i skolmatsalen.

– Den är lite bättre än den skalade, tycker Jesper, men den är fortfarande inte god!

Fisk för sig och sås för sig
Eleverna har även bett att få fisk och potatis serverat för sig istället för att det ska vara hopblandat men där blev svaret nej.

– Vi har helt enkelt inte nog med varmhållningsbad i matsalen om vi ska ha fisken och såsen för sig, säger Berit Backlund.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista