Sundsvall

Samhall tagit över ledsagningen

Sundsvalls kommun har från och med den här veckan bytt uppdragsgivare när det gäller vem som ska sköta ledsagarservicen i kommunen. Detta har upprört anhöriga till personer som behöver ledsagare.

Elke Olsson berättar att de har haft ledsagarservice sedan 2003 och hon beskriver villken trygghet det är att ha lärt känna de ledsagare som kommer för att hjälpa. Hon är orolig att den tryggheten ska försvinna nu när kommunen bytt uppdragsgivare.

Det är Samhall som tar över uppdraget och enligt kommunen kommer det genom dom att anställas fler ledsagare, och fler ska kunna få hjälp. Men Elke är ängslig över att ju flera ledsagare som finns desto svårare är det att lära känna dem och skapa en rutin.

Ronny Rönnbäck, avdelningschef för arbete och Integration vid Sundsvalls kommun, förstår den oron.

– Givetvis, om du haft samma ledsagare länge blir det stor förändring för den personen, säger han.

Men enligt Rönnbäck så finns det ändå en chans att några av de "gamla" ledsagarna kan fortsätta att jobba under den nya uppdragsgivaren Samhall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista