Agneta Haag, undersköterska på kvinnokliniken och skyddsombud. Foto: Mikael Andersson
Västernorrland

Samarbete värnar om arbetsmiljön

Det finns en stor oro på länssjukhuset, angående hur besparingarna kommer att påverkar arbetsmiljön.

Fackförbunden på sjukhuset har bestämt sig för att samarbeta kring arbetsmiljöfrågor och idag hölls en första träff med alla skyddsombud.

– Vi är varandras arbetsmiljö, och vi ska också se till att hjälpa varandra, så att den blir bra, ute på arbetsplatserna, säger Elisabeth Haraldsson, huvudskyddsombud för SACO på länssjukhuset Sundsvall Härnösand.

Förutom SACO var det fackförbunden SKTF, Vårdförbundet och Kommunal som samlat sina skyddsombud till eftermiddagens träff, omkring hundra personer.

På plats fanns också arbetsmiljöverket för att informera om arbetsmiljölagen och vilka möjligheter som skyddsombuden har att påverka.

Länsjukhuset ska spara 235 miljoner och 700 personer har varslats och redan nästa fredag kommer sjukhusledningens förslag på ny organisation. Sen har facken två arbetsdagar på sig att göra en analys av hur den påverkar arbetsmiljön.

Alldeles för kort tid tycker Agneta Haag, underskötersköterska på kvinnokliniken och skyddsombud på kommunal.

– Allting sker ju slag i slag nu. Vi ska göra konsekvensanalyser och riskanalyser. Och än vet vi inte hur många som kommer att få sluta. Så det är jobbigt.

Vad finns det för farhågor när det gäller arbetsmiljön, i det här besparingsarbetet?
– Det är ju att vi inte ska hinna med. Där jag jobbar har ju redan flera fått sluta, eller flyttats till andra avdelningar. Och vi märker ju redan nu att det blir jobbigt.

Samtidigt har man ju gjort förändringar i Sollefteå och Örnsköldsvik, och där säger ju politiker och sjukhusledning att det fungerat. Varför skulle det inte fungera i Sundsvall?
– Nu vet vi ju inte för många har ju väldigt lång uppsägningstid, upp till ett år. Så man har ju inte sett konsekvenserna fullt ut. Det får vi se om ett år, säger Agneta Haag

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".