Många besökte Örnsköldsvik för melodifestivalen. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Kommunen nöjd efter melodifestivalen

Cirka 13 000 biljetter såldes till melodifestivalen i Örnsköldsvik.  800 000 skulle kalaset kosta kommunen men hur stor slutnotan till sist blev vet inte festivalgeneralen Lars Söderlind riktigt än.

- Det är någonstans där vi landar men om vi tittar på slutnotan så är pengarna väl satsade, säger han.

Men det finns också saker som man kunde gjorts bättre säger Lars Söderlind. Till exempel när det gällde tältet på torget. Med bara drygt en vecka kvar till melodifestivalen upptäckte man att det behövdes ett tillstånd för att få sätta upp tältet.

- Det är så många inblandade som ska vara med och fatta beslut om saker. Blir det fördröjning på något håll drabbar det hela kedjan, säger han.

En utvärdering av vad melodifesitvalen har haft för effekter är på gång. Det ska bland annat skickas ut enkäter till butiker, restauranger och hotell.

Så här säger personal från några butiker och restauranger om effekterna av melodifestivalen:

- Vi hade fullbokat redan 3-4 månader innan, säger restaurangägaren Marcel Allrefay.

Även för kläd- och skobutiker har melodifestivalen satt positiva avtryck.

- Det har varit mycket rörelser. Vi brukar alltid ha många kunder på lördagar med i lördags var det ovanligt många, Ida Sjödin, som jobbar i en skobutik.

- Vi har känt av att det har varit mer kunder än vanligt men om det beror på melodifestivalen vet jag inte, säger Elisabeth Åström, som jobbar i en klädbutik.

Men det var inte alla som fick ta del av shoppingsugna melodifestivalbesökare. Anette Forsberg jobbar i en väskbutik och där var det lugnt.

- Många satsar nog mer på kläder och restaurangbesök i stället, säger hon.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".