Sigbjörn Olofsson har inte folkbokfört sig i Västernorrland trots att han jobbat här sedan september 2008. Foto Håkan Nordlöf
Örnsköldsvik

Var bor Sigbjörn? - tjänar pengar på felaktig folkbokföring

En av landstingets högsta tjänstemän, sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson, är folkbokförd och betalar skatt i Stockholm trots att han haft sin fasta arbetsplats hos landstinget i Örnsköldsvik i snart ett och ett halvt år.

Landstinget och kommunen förlorar stora skatteintäkter på det, men Sigbjörn Olofsson själv, tjänade 40 000 kronor förra året genom att inte skriva sig i Örnsköldsvik.

För taxeringsåret 2009, dvs. den inkomst han tjänade 2008, hade Sigbjörn Olofsson, enligt Skatteveket, en taxerad inkomst på drygt 1,4 miljoner kronor.

Han är folkbokförd på en adress på Roslagsgatan i centrala Stockholm och betalar kommun och landstingsskatt där trots att han tillträdde sin tjänst som sjukhusdirektör i Örnsköldsvik redan i september 2008.

Tjänar på att vara skriven i Stockholm

Skattesatsen i Örnsköldsvik är 2 kronor och 81 öre högre än den i Stockholmsstad, och därmed kan Sigbjörn Olofsson förra året ha fått 40 000 kronor i lägre skatt genom att fortsätta vara folkbokförd i Stockholm. Detta enligt Skatteverkets uträkning. Och nu med en kraftigt höjd lön som sjukhusdirektör även i sundsvall så blir skillnaden ännu större.

– Generellt så är det så att man ska vara folkbokförd där man har sin dygnsvila, säger Annika Sköld på Skatteverket till Sveriges Radio Västernorrland.

Det finns undantag från den regeln om man t ex har en make eller maka eller har minderåriga barn och veckopendlar så att man tillbringar motsvarande minst en natt i veckan på folkbokföringsorten.

Men Sigbjörn Olofsson är skild, har två vuxna barn och det finns ingen familjemedlem som är folkbokförd på samma adress, enligt Skatteverket.

 Men varför Sigbjörn Olofsson inte skriver sig i Örnsköldsvik vill han inte svara på. Han upprepar  bara att ”var han tillbringar sin huvudsakliga dygnsvila är hans privatsak”.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".