Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Projekt får barn att äta grönsaker

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 14.51
Agneta Edlund och Pernilla Hedman från Gideå skola. Foto: Anna Ahlström

Under förra året satsade 20 skolor länet i extra på elevernas hälsa genom projektet BROMS, Bra Rörelse Och Mat i Skolan.

Gideå skola har sett resultat under arbetets gång. De har bland annat jobbat med att få eleverna äta mer grönsaker genom att öka intresset och ta in grönsakerna i undervisningen, i bland annat förskoleklassen.

I hallen där sitter det bilder på veckans grönsak som barnen sedan får lära sig mer om.

- Den här veckan var det kål. Då får de smaka, lukta och dela på olika typer av kål. Vi märker att det blivit en skillnad när det gäller barnens intresse för grönsaker. Först får de se grönsaken och sen kommer den på bordet. Det hjälper, säger Pernilla Hedman, barnskötare på förskolan.

Hon tycker att de har lyckats med målet att få eleverna att äta mer grönskar. Skolan ville också få eleverna att vara ute mer på rasterna. Det svåraste har varit att få de äldre eleverna att vara aktiv utomhus. Arbetet med BROMS pågår från förskoleklass upp till årskurs sex. Men de har fortfarande en del arbete kvar när det gäller att få eleverna att motionera mer.

- De är med på gymnastiken men det är svårt att få dem att röra på sig i vardagen, säger Agneta Edlund, en av lärarna.

De ska fortsätta att arbeta med hälsan i skolan under 2010.

- Vi måste försöka nå ut till barnen så de förstår att de ska röra på sig för sin egen skull för att kunna må bra, säger Agneta Edlund.

Projektet BROMS drivs av lanstinget. Och nu går de vidare med att erbjuda alla skolor i länet att delta i ett nytt arbete.

- Det är för att barnen ska få så mycket fysiskt aktivitet som de bara kan få. Maten har också en väldigt stor betydelse för deras utveckling, säger Johannes Dock, folkhälosplanerare.

Det är också många skolor som varit med under året som har lyckats nå målen som de satt i början av året.

- De har hittat sina egna vägar för att få barnen att känna sig mätta och äta rätt. Det har kopplats ihop med fysisk aktivitet och det har visat resultat genom att eleverna har blivit lugnare i klassrummen, säger Johannes Dock.

Han säger att det är viktigt att landstinget arbetar med den här typen av frågor.

- Vi vill gärna få fler att jobba med både rörelser och mat i skolan på ett positivt sätt, säger Johannes Dock.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".