Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Sparförslag ifrågasätts av läkare

Stora delar av det sparförslag som idag presenteras på länssjukhuset Sundsvall/Härnösand bygger på ökade intäkter under de kommande åren. Men enligt Ville Sjögren, vice ordförande i Medelpads läkarförening, menar att det inte är säkert att det blir några sådana.

– Det vi har farhågor inför är att man sparar mindre samtidigt som man räknar med ökade intäkter. Man räknar med att få in pengar på patienter som ska opereras här istället för att opereras på annan ort, och också att man ska ta hit patienter från andra län för att genomgå vissa speciella operationer, säger Ville Sjögren.

Omkring 35 miljoner av de 235 miljoner som sjukhuset ska spara fram till 2011, handlar om ökade intäkter för sjukhuset, enligt sjukhusledningens sparförslag. Bland annat föreslås att rehabkliniken i Härnösand ska bekostas av landstinget centralt. I dag ligger den största delen kostnaden på länssjukhuset Sundsvall Härnösand men patienterna kommer från hela Västernorrland.

Sjukhusledningen räknar också med att fetmakirurgin på Sundsvalls sjukhus ska dra in fler miljoner åren under åren framöver, eftersom det finns speciell kompetens för just fetmakirurgi i Sundsvall. Men det kräver att patienter från andra landsting söker sig dit.

– De här pengarna har vi ju inte sett, det är en spekulation att dom kommer, säger Ville Sjögren.

I förslaget försvinner 42 vårdplatser, bland annat så läggs lungkliniken ner. Samtidigt tillkommer en akutklinik med vård och observationsplatser. Det blir 12 stora kliniker. Enligt Ville Sjögren så är det nya förslaget i den meningen rätt så likt som förslag som tidigare förts fram, redan när Margareta Rödén var sjukhusdirektör.

Varslet på 700 personer mildras något, enligt uppgift till läkarförbundet handlar det nu om knappt 500 årsarbeten. I praktiken innebär det att 600 personer blir av med sina jobb. Ett hårt slag mot varje enskild person, och mot Sundsvalls kommun där de flesta bor som arbetar på länssjukhuset.

--Hade det här varit ett vanligt företag, borde nog kommunalrådet ha ringt till regeringen och pratat om stödåtgärder, säger Ville Sjögren.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".