1 av 2
Alla som går in och ut på sjukhusets avdelningar uppmanas att sprita sina händer. Foto: Karin Lycke.
2 av 2
Enhetschefen Åsa Mattsson Rumm spritar sina händer. Foto: Karin Lycke.
Sundsvall

Skärpta rutiner efter smitta

Kring hundra personer har hittills provtagits för att kartlägga spridningen av den multirestistenta bakterien VRE som upptäckts på kirurgavdelningen på länssjukhuset i Sundsvall.

 Av hittills 40 provsvar har det visat sig att fyra varit smittade.

 – Det blev lite oroligt för det här var inget vi var vana, vi har aldrig haft VRE här tidigare, säger Åsa Mattsson Rumm, enhetschef på avdelningen.

Läs tidigare publiceringar:

 

Smittan upptäcktes först hos en patient och förra onsdagen fick man veta att ytterligare tre som varit på avdelningen var smittade.

– Det måste ju vara vi i personalen som spridit den vidare, säger Åsa Mattsson Rumm.

Vad gör ni åt det?

– Vi påminner varandra och försöker skärpa upp de hygienrutiner som finns. Att alla måste tänka på vikten av att decinficera sig riktigt, säger Åsa Mattsson Rumm.

Men bakterien kan vara besvärlig att bli av med, berättar Lars Blad som är biträdande smittskyddsläkare.

– Den är liksom klistrig, den vidhäftar både till ytor och händer och gör att det är svårt att få bort den ur cirkulationen, säger Lars Blad.

Det rör sig om en annars helt normal tarmbakterie, enterokocker, men en variant som blivit antibiotikaresistent: VancomycinResistent Enterokock, VME.

För att hindra ytterligare smittspriding har avdelningen skärpt sina hygienrutiner. En smittat patient vårdas på avdelningen för tillfället och det rummet specialstädas flera gånger varje dag.

En omfattande utredning har också inletts för att kartlägga utbredningen av bakterien. Många som varit patienter på avdelningen men hunnit åka hem har fått brev om att de också ska lämna prover. Än vet man inte säkert hur stor spridningen egentligen är.

– Vi fortsätter så länge vi har en patient med VRE-smitta på avdelningen att odla alla inneliggande patienter en gång i veckan och även alla patienter som lämnar avdelningen, säger Åsa Mattsson Rumm.

Men den aktuella avdelningen är inte stängd utan besökare får komma och gå som vanligt. Redan i och med svininfluensan finns handsprit till besökare framme på avdelningarna. För en fullt frisk person är inte bakterien särskilt farlig, enligt smittskyddsläkaren.

– Den är farlig om man är redan sjuk, nyopererad eller immunsvag. Den är inte farlig för friska personer ute i samhället, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare.

Och enhetschefen Åsa Mattsson Rumm är i dagsläget inte särskilt orolig.

– Följer vi hygienrutinerna som finns så ska det inte vara någon risk. Vi är ju vana i och med MRSA-utbrott vilket vi ju har någon gång nu och då, säger hon.

– Det här är nog sådant man får räkna med. Och med tanke på personalneddragningarna kan det ju finnas en risk att det kommer att bli vanligare också. Vi flyttar personal mer mellan grupper och mellan avdelningarna och vi flyttar patienterna mer när vi har färre vårdplatser, vilket ju ökar smittspridningen, säger Åsa Mattsson Rumm.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".