Västernorrland

Debatt om surströmming

Vid en interpellationsdebatt idag i riksdagen krävde riksdagsledamot Eva Sonidsson (S) att jordbruksministern vidtar åtgärder för att vi också i framtiden ska kunna äta strömming fiskad i Östersjön.

Bakgrunden är hotet om att surströmming efter 2011 inte längre ska få säljas på grund av höga dioxinhalter. Idag har Sverige dispens för fiske av bl.a. strömming i Östersjön till utgången av år 2011. Om inte dispensen förnyas kan surströmming fiskad i Östersjön därför inte längre säljas.

– Om man inte vidtar åtgärder, som regeringen faktiskt har möjlighet att göra, får ju de 2 000 fiskare som fiskar utefter Norrlandskusten också en besvärlig situation. Då har vi ett antal arbetstillfällen som sätts på spel utifrån att man inte kan utföra det dagliga fiske som man kan bedriva idag, sa Eva Sonidsson.

Eskil Erlandsson gav inget klart svar på vad regeringen tänker göra utan svarade att Livsmedelsverket och Fiskeriverket fått i uppdrag att utreda vilka handlingsalternativ som finns. Myndigheterna ska lämna en delrapport senast den 1 mars 2010 och en slutrapport ett år senare. Därefter ska regeringen ta ställning i frågan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".