Härnösand

Fritt fram att bli politiker

Folkpartiet i Härnösand har öppen nominering till kommunvalet i höst. Det betyder att vem som helst kan föreslå sig själv eller nån annan som man tycker passar som politiker.

Idén till öppen nominering har folkpartiet hittat i Skellefteå kommun där man provat detta några gånger med gott resultat, enligt Sven-Åke Vest som är gruppledare för folkpartisterna i Härnösands kommunfullmäktige. Och nu annonserar man om öppen nominering även i Härnösand.

Första gången
– Det här är första gången som alla medborgare i kommunen har möjlighet att vara med och bestämma vilka personer som ska stå på listorna i kommunvalet, säger Sven-Åke Vest.

Och det handlar inte i första hand om  att folkpartiet skulle ha någon särskilt stor brist på personer som vill ställa upp som förtroendevalda, menar Vest.

Vill ha in fler grupper i politikem
– Vi har en ganska stabil medlemsgrupp i Härnösand, cirka 60 stycken,  och vi har inte haft större problem än andra partier att hitta kandidater.

Istället menar han att det handlar om att bredda sig, att hitta nya människor som vill vara med och jobba politiskt.

– Vi har för många som är som jag; över 60 och man. Vi behöver yngre, vi behöver kvinnor, vi behöver småbarnsföräldrar bland våra förtroendevalda.

Måste ha liberala värderingar
Vid en öppen nominering kan alltså vem som helst föreslå någon person som man tycker skulle kunna passa bra som politiker. Självklart kan man även förseslå sig själv.

– Sedan ringer vi upp och pratar och frågar lite för att se om det är människor som har liberala värderingar och kan passa på folkpartiets listor.

Det kan också vara allmänborgerliga människor som kanske blir glada och smickrade av att någon har föreslagit just dem, tror Sven-Åke Vest.

Aldrig i livet!
Fast ute på stan i Härnösand hittar vi ingen som skulle tacka ja om folkpartiet ringde och frågade.

– Aldrig i livet, säger Britt-Marie Mattbäck. Jag är inte ens intresserad av politik.

--  Man ska väl helst vara insatt i politiken, säger Camilla Markström . Jag skulle säkert vilja ha något att bestämma om, men jag tror man är väldigt utsatt som politiker.

– Nej, jag har nog svårt att tänka mig det. Dels har man litet förtroende för politiker och sedan tar det ju ganska mycket tid. Samtidigt beundrar jag dom som vill vara politiker. Man måste hela tiden skaffa sig mycket information och det kan vara svårt många gånger. Så om någon frågar mig skulle nog jag säga nej, säger Roine Vattenström.

– Nej, aldrig i livet, svarar Birgit Lind. Jag vill inte bli skälld på. Det behövs vettiga människor men jag har blivit för gammal!

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se