Västernorrland/Härnösand

Drabbas av sena körkortstillstånd

Många tvingas vänta mycket länge på sina körkortstillstånd sedan Transportstyrelsen tog över körkortsfrågorna från Länsstyrelsen. Stefan Söderberg skulle ha fått sitt nya körkort efter jul. Nu har han väntat i sju veckor utan att få några besked.

Det är de som ansökte om körkortstillstånd i slutet av förra året som kan få vänta mycket länge på sitt körkort. De har hamnat i en skarv när Transportstyrelsen tog över hanteringen av körkortstillstånden från länsstyrelsen.

Väntat i sju veckor
En som drabbats hårt av det här är Stefan Söderberg från Berge norr om Härnösand. Han skulle ha fått sitt körtkort tillbaka vid årsskiftet efter en rattfylleridom. Men ärendet har fastnat hos transportstyrelsen:

– Beskedet när jag lämnade in min ansökan till länsstyrelsen i början av december var att jag skulle få körkortstillsåndet inom 2-14 dagar. Nu har det gått sju veckor till och jag får inga besked.

Fotboja istället för fängelse
När Stefan Söderberg från Berge norr om Härnösand åkte fast för rattfylleri så fick han sitt två månaders fängelsestraff omvandlat till fotboja.

Inom två veckor skulle han då få tillbaka sitt körkort för att kunna sköta sitt jobb som grävmaskinförare. I avtalet ingick också att han skulle skaffa läkarintyg, installera alkolås i sin bil mm, och allt det har Stefan fullgjort.

– Läkaren ställde t o m upp på sin fritid för att allt skulle gå så snabbt som möjligt.

Hinner inte ikapp
Men precis efter att Stefan Söderberg lämnade in sin ansökan så flyttades ansvaret för körkortstillstånden från länsstyrelsen till Transportstyrelsen. 

Där säger man att man har övergångsproblem och att det kan ta tid innan man är i fas. 

– Vi har förberett oss väldigt väl i över ett år, men eftersom beslutsmandaten fanns på länsstyrelsens sida kunde vi inte börja handlägga i förtid, säger Katarina Fröberg, chef för Transportstyrelsens körkortsenhet, till Ekot.

De som söker tillstånd får sällan ens tala med någon handläggare:

Ringer varje dag
– Jag ringer varenda dag till Transportstyrelsen. Oftast kommer jag inte ens fram till en växel utan får bara ett meddelande om att de inte kan ta emot fler samtal, säger Stefan Söderberg. Om jag ändå får prata med en människa så säger de att de inte har tillgång till alla nödvändiga papper från länsstyrelsen.

– Senast fick jag höra att de hade skannat in ett av mina papper. Det betyder att det saknas fyra papper till innan jag kan få mitt körkort tillbaka, säger Stefan Söderberg modstulet.

Ångrar att han valde fotboja
Idag kan Stefan Söderberg ångra att han inte satt av sina två månader i fängelse istället.

– Då hade det varit avklarat nu. Och det hade ekonomiskt varit mycket klokare för mig.

– Jag gjorde allt som jag skulle. Istället för att sitta i fängelse så skulle jag få sköta mitt jobb genom att bära fotboja.

Straffas flera gånger om
Att han själv har begått ett brott är Stefan Söderberg medveten om:

– Jag gjorde  fel när jag körde rattfull och jag ska ha mitt straff, säger han.

–  Men nu straffas jag flera gånger om; jag bär min fotboja men kan inte sköta mitt jobb eftersom jag inte får tillbaka körkortet.
Och eftersom jag inte kan jobba så gör jag samhällstjänst istället.

--Jag bär alltså fotboja, jag gör samhällstjänst och jag har betalat stora summor för alkolås och allt annat som krävdes för att jag skulle kunna jobba under strafftiden, men det går ändå inte.

Borde ha varit förberedda
Stefan Söderberg anser att felet ligger i att myndigheterna inte kan samarbeta. Länsstyrelsen hade säkert alla uppgifter på data.

– Varför kunde inte Transportstyrelsen ha förberett sig bättre inför övertagandet av uppgifterna?

Även vanliga trafikskoleelever drabbas
Men Stefan Söderberg är långt ifrån ensam om att ha drabbas av Transportstyrelsens långa köer.

På trafikskolorna har man elever som sökte körkortstillstånd för att kunna börja övningsköra, men nu bara får vänta och vänta, säger Lena Hjortsmark på Stenstans trafikskola i Härnösand.

– Vi försöker ringa till Transportstyrelsen men blir bara väntande i telefon utan att få några besked.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se