OS - skidskytte

Helena Jonsson i tårar efter nytt svenskt OS-fiasko

Helena Jonsson fick fyra bom och hade inte en chans i distansloppet. Anna Carin Olofsson-Zidek slutade på två bom och kände sig trött. Norskan Tora Berger vann.

På OS-sajten:

Whistler (TT:s utsände)
Några timmar efter att hon stängt in sig i OS-byn var Helena Jonsson redo att prata om sitt distanslopp, det tredje och mest misslyckade under OS.

Världens normalt sett säkraste skidskytt bommade fyra gånger och lämnade målområdet gråtande.

– Det var inte direkt några positiva tankar som flög genom huvudet. Bara skit egentligen, säger hon till Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Jag vet inte vad som hände. Det kändes väldigt bra i början. Det var precis som vanligt.

När hon bommade det allra första skottet började nerverna att dallra.

– Jag kände direkt att nu måste jag skjuta tre nollor.

Någon OS-frossa säger hon sig ändå inte ha känt. Hon har inte känt sig mer nervös inför OS-loppen än inför andra tävlingar.

Att hennes fästman David Ekholm petades ur OS-laget och tvingades att stanna hemma är heller ingen orsak till misslyckandet.

– Att David inte är här har inte stört mig. Anna Maria (Nilsson) känner mig nästan lika bra som David. Det är väl bara precis när man har kommit hem från tävlingen som han hade behövts, säger Jonsson efter sin första stora motgång.

Allt har ju gått lätt och lekande tidigare. VM-guld och världscupseger sammanlagt. Bragdmedalj och Jerringpris. Det senaste året har varit lysande men de senaste dagarna svarta.

Men hon har stöttats efter torsdagens missar och 49:e-platsen.

– Jag har fått jättemycket stöd från en massa människor, mängder av SMS. Det känns som om jag inte kommer att bli skjuten när jag kommer hem. Så tack alla som har stöttat mig, säger Helena Jonsson.

Thomas Eriksson/TT