Sundsvall

AMOR ska minska förtryck

AMOR, det är namnet på en ny grupp i Sundsvall som startats för att hjälpa ungdomar som utsätts för våld eller förtryck i sina egna familjer och där förtrycket handlar om att bevara familjens rykte och heder.

AMOR står för anseende, moral och rykte och det är just det som hedersförtryck handlar om, att familjens anseende moral och rykte måste bevaras till varje pris.

Det görs genom att kontrollera och begränsa, i första hand, unga kvinnors rätt till sin egen kropp och sitt eget liv.

– Vi ska kunna hjälpa ungdomar. Dom kan ringa till oss och be om hjälp om dom har problem med hedersproblematik, säger Muhamed, en av dom nio medlemmarna i Amor-gruppen, den första i sitt slag i Västernorrland.

Projektet drivs av Röda Korset i Västernorrland och under hela hösten har medlemmarna utbildats i mänskliga rättigheter, integration, lagstiftningen kring diskriminering, och om hur dom kan hjälpa ungdomar som utsätts för hedersförtryck.

– Vi kan hjälpa till med kontakt med kvinnojourer eller andra organisationer, men i första hand stöttar vi i kontakten mellan den drabbade och hennes eller hans föräldrar, säger Nadja, en annan av medlemmarna i Amor

Men vad ska man säga till sina föräldrar då?

– Om vi säger att vi får ett samtal från en ung flicka som ska bli bortgift mot sin vilja, då handlar det om att hon måste prata med sina föräldrar, prata ut med dom, och komma med anledningar till varför hon måste stanna i Sverige. Till exempel att hon vill bli klar med sin utbildning, eller bli klar med körkortet, säger Nadja.

Några av ungdomarna i gruppen har egna erfarenheter av hedersförtryck, och både Muhamed och Nadja tycker att det är ett problem som är större än vad många tror.

– Det är ett problem som samhället har försökt gömma undan och blunda för, säger Nadja.

– Jag har i alla fall några kompisar som lever under hedersförtryck, som inte har rätten till sin egen kropp och sitt eget liv, säger Muhamed.

Nu ska Amor-gruppen ut och presentera sig på mässor och i andra sammanhang, och förhoppning är att man även ska få komma ut till fritidsgårdar och skolor runt om i Västernorrland. På så sätt vill medlemmarna driva opinion och få kontakt och hjälpa ungdomar som blir utsatta i hederns namn.

Och för Muhamed har arbetet med AMOR gruppen redan gjort skillnad.

– Jag tänkte själv så förut, att min syster inte ska få göra så eller så, för det är att smutskasta familjen. Det handlade om enkla saker, hon ska inte få gå ut, vara med sina kompisar, inte få vara med vem hon vill och så vidare. Men nu när vi har kommit igång och diskuterat så har jag förändrats helt som person. Jag brinner för det här nu faktiskt, säger han.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se