Västernorrland

Nya vårdcentraler på gång

Inom ett år kan Örnsköldsvik få minst en ny privat vårdcentral. I Härnösand och Örnsköldsvik finns redan ansökningar om att öppna två nya vårdcentraler på vardera orten. Det är Vårdval Västernorrland som möjliggör för nyetableringarna.

Vårdvalsreformen infördes vid årsskiftet och sedan dess har fyra ansökningar kommit in till landstinget från vårdgivare som vill driva vårdcentral i Västernorrland.

Nytt på gång i Sundsvall och Härnösand
Två av ansökningarna gäller Sundsvall och två Härnösand.

För Härnösand kan det bli en stor skillnad med två nyetableringar eftersom det idag finns en enda vårdcentral i hela kommunen.

Samma ägare som Söråker
Det är företaget PHC-resurs som även driver vårdcentralen i Söråker sedan 2001 som nu i vår vill öppna en vårdcentral i lokalerna efter landstingets nedlagda vårdcentral Blåsippan i Härnösand.

VD Staffan Salomonsson och läkaren och f d landstingspolitikern Anders Kempe visade idag upp sina planer.

6000 patienter eller fler
– Vi vill öppna i maj och därför vill vi nu ta in intresseanmälningar för att se hur många patienter som vill komma till oss.

– 6000 listade patienter vore lagom till en början, säger Anders Kempe. Skulle det blir fler än 8000 så kommer vi att se oss om efter fler lokaler på andra ställen i stan. Men vi vill gärna växa!

– Sjukhuset är en intressant plats om vi vill finnas även utanför Blåsippans lokaler, men vi kan även tänka oss kommunens ytterområden, det beror helt på var våra patienter finns, säger Anders Kempe.

Kan även öppna i Örnsköldsvik
Staffan Salomonsson berättar att PHC-resurs även tittar på en etablering i Örnsköldsvik.

– Hittar vi bara rätt lokaler och rätt personal så är vi nog på gång där inom detta år, säger han.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se