Lars Norberg ser inget alternativ till den nya ambulansen. Foto: Mikael Andersson
Västernorrland

Ambulanskritik

Det fanns inga alternativ till de 15 nya ambulanser som landstinget har köpt in, det säger ambulanschef Lars Norberg idag.  De bakhjulsdrivna ambulanserna har svårt att ta sig fram när det är besvärligt väglag med mycket snö och många ambulansförare har krävt fyrhjulsdrift. Men enligt Lars Norberg så finns det inget fyrhjulsdrivet fordon som samtidigt uppfyller kraven på lastförmåga, kvalificerad vård och arbetsmiljö.

– Leverantörerna kan idag inte motsvara dom kraven och samtidigt ge oss en fyrhjulsdriven bil. De anbud som kom in nu sist hade inte erbjudandet om fyrhjulsdrift och då kan vi inte heller ha det. Förhoppningsvis kan tekniken ändras och då får vi ta ställning till det då, säger Lars Norberg.

Det handlar om den omtalade Mercedes Sprinten som landstinget köpt in och som ska ersätta äldre två- och fyrhjulsdrivna ambulanser.

Många ambulansförare är kritiska mot fordonet som är bakhjulsdrivet och har svårt att ta sig fram när det är besvärligt väglag med mycket snö. Ambulansen har kedjor som kan fällas ner under drivhjulen, men de hjälper inte om snön är lös under bilen.

Bristerna i framkomlighet har visat sig när ambulanssjukvårdarna haft utbildning i vinterkörning på Sättna flygplats strax utanför Sundsvall i vinter, men också i skarpa lägen. Det berättade Kalle Viklund som jobbar vid ambulansen i Härnösand och som höll i utbildningen för några veckor sen.

– För två veckor sen fastnade vid med den när vi skulle hämta en patient ute på landet, vi kom inte uppför backen från patientens bostad, berättar han. Just i det här fallet var det ingen fara, men det kan ju få förödande konsekvenser om det är akut sjukdom.

Kritik kommer också från andra håll i landet när det gäller just ambulansens framkomlighet. Under tisdagen så hade ambulanschefen Lars Norberg möte med flera olika leverantörer som är inblandade i bygget av ambulansen. Representanter för Mercedes, som bygger själva fordonet, samt företrädare för företaget som gör inredningen i ambulansen och kedjetillverkarna fanns på plats. Deltagarna diskuterade kritiken som väckts mot fordonet, och utan att lova nått så har man tagit till sig av kritiken, det säger Lars Norberg.

– Vi har tagit del av det här. Vi kan inte säga i dag vad vi kommer att göra men vi tittar över vilka möjligheter som finns att komplettera den utrustning vi har idag.

Vad säger du då till de patienter som är oroliga för att ambulansen inte alltid kommer fram?

– Ja, vi kommer. Men vi kanske kommer lite senare. Vi får ta hjälp av räddningstjänst, vi får ta ut våra bandvagnar och så vidare om det är så att vi inte kan ta oss fram av egen maskin.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista