Ing-Marie Boström, lärare på Särvux i Härnösand och styrelseledamot i Riksföreningen Särvuxpedagogerna som är positiva till namnbytet. Foto: Ulla Öhman
Härnösand

Särvux blir Lärvux

Särvux i Härnösand vill byta namn till Lärvux. Ordet ”sär” har fått en negativ klang och elever kan tveka att söka sig till särvux om man riskerar att bli kallad "sär"

I bland annat Stockholm och Göteborg har man redan bytt namn från Särvux till Lärvux. I Västernorrland blir Härnösand först med namnbytet.

Pinsamt att använda ordet "sär"
Men i flera andra kommuner, t ex Ånge och Örnsköldsvik har man också funderat i samma banor för ordet sär har fått en dålig klang för många.

– Många tycker att det är pinsamt att säga att de går på Särvux, sägerMaude Sundin-Edlund som är specialpedagog vid Särvux i Örnsköldsvik.

– Många har dåliga erfarenheter och en del har blivit mobbade för att dom går i särskolan.

Särvux fasas ut
Nästa sommar förväntas en ny skollag börja gälla och då byter hela skolformen namn från Vuxenutbildning för utvecklingsstörda till Särskild utbildning för vuxna.

– Då kommer namnet Särvux att fasas ut. Och därför tycker vi att vi kan passa på att byta redan nu, säger Ing-Marie Boström som är lärare på Särvux i Härnösand.

Fler kommer att byta namn
Idag, onsdag, väntas Arbetslivsnämnden i Härnösand fatta beslut om namnbytet.

Till sommaren när den nya skollagen börjar gälla så kommer förmodligen fler kommuner att följa efter, tror Ing-Marie Boström.

Hon sitter även med i styrelsen för Riksföreningen Särvuxpedagogerna som också ställer sig positiv till namnförändringen.


Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Lennart Sundvall
lennart.sundvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista