Örnsköldsvik

Reinfeldt om unga utan jobb

Ungdomsarbetslösheten i Örnsköldsvik har på ett år ökat med sju procent, idag saknar 18,5 procent i åldrarna 18-24 år ett jobb.

– Vi företagare måste våga, själv anställer jag hellre en 23 åring än en 45 åring säger företagaren Lena Freilin som idag fick besök av statsministern Fredrik Reinfeldt:

Ungdomsarbetslösheten i Örnsköldsvik har på ett år ökat med sju procent, idag saknar 18,5 procent i åldrarna 18-24 ett jobb.

– Det är utbildning i första hand som gäller, sade statsminister Fredrik Reinfeldt som gjorde ett blixtbesök i Örnsköldsvik på förmiddagen.

– Det gäller för ungdomar att fullfölja så man står redo när arbetsmarknaden kallar.

Reinfeldt kom till Örnsköldsvik i ett enda ärende: att besöka glasfiberföretaget Compositteknik Norr AB. Företaget har legotillverkning till bl.a. BAE Systems Hägglunds.

– Vi är 13 anställda varav två ungdomar, berättade Lena Freilin, v.d.

Och just ungdomars svåra vardag var nåt som hon gärna diskuterade med statsministern.

– Vi företagare måste våga anställa yngre människor, sade Freilin. Där finns förmågorna som vill utvecklas och som blir nyttigt för oss företagare.

– Jag anställer rent generellt hellre en 23 åring än en som är i 45 års åldern, sade Lena Freilin bl.a.

– Ungdomar måste också själva vara väldigt aktiva och besöka arbetsförmedlingen, menade Fredrik Reinfeldt.

En som gjorde det var 21 årige Linus Jonsson. Efter besöket mailade han till Compositteknik och fick med ens ett positivt svar. Nu är han en av två ungdomar som fått jobb i företaget.

– Jag trivs jättebra och är t.o.m. nöjd med lönen, säger Linus Jonsson.

Det blev ungefär ett två timmar långt företagsbesök för Fredrik Reinfeldt innan han åkte tillbaka till Stockholm igen. Statsministern hann också prata med media om det OS som avslutas den här veckan i Vancouver.

– Jag har glatts ofantligt åt de svenska framgångarna säger han. Kanske allra mest åt Kalla och Haags framgångar. Häftigt!

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se