Västernorrland

Många husskador på grund av kylan

Antalet skador på vattenledningar har ökat i vinter till följd av det kalla vädret.  Försäkringsbolagen har fått ovanligt många anmälningar den senaste tiden om köldskador.

Det innebär också bråda dagar för rörmokarna.

– Vi får både en hel del telefonsamtal och även åka ut på skador på grund av kylan, säger Fredrik Nilsson, delägare i en VVS-firma i Örnsköldsvik.

Det är framför allt fritidshus som råkar ut för frysskador, där man sänkt värmen. Men även villaägare som sänkt värmen för att de har åkt bort och garageägare drabbas.

– De har mer eller mindre stängt av värmen och tror att de ska klara sig men det går oftast inte, säger Fredrik Nilsson.

De försäkringsbolag som Sveriges Radio Västernorrland pratat med är alla överens om att det här är den värsta vintern på många år.

Antalet anmälningar som gäller skador orsakade av kylan har flerdubblats hos flera bolag. I januari i fjol fick Länsförsäkringar in cirka 15 anmälningar av skador orsakade av kylan. I år var det över 100 anmälningar. Värmepumpar som lägger av och frusna vattenledningar är de vanligaste problemen som uppstår till följd av kylan.

Och effekterna av den bistra kylan kan innebära stora kostnader.

– Står en vattenledning på och fryser. Det kan kosta flera hundratusen, säger Tommy Lindberg, som jobbar skadeförebyggande på Folksam.

Det finns en hel del att tänka på för att undvika att skador uppstår när kylan slår till. Det går att förebygga mycket nu genom att bland annat höja värmen. Men de allra största effekterna av kylan kommer att märkas till våren när ispropparna smälter och vattnet kan forsa ut i husen.

– Oftast när tjälen går ur backen blir det ännu fler frysskador, säger  Fredrik Nilsson.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se