Härnösand

"Det är en ynnest att få vara med"

För åttonde gången drar Kiörningsskolan i Härnösand igång sitt stora teaterprojekt. "Agenterna och den tuggande faran" heter årets föreställning. Idag visade eleverna upp sig.

Det är ett jättelikt projekt där skolans alla elever från årskurs sex till nio är engagerade i olika grupper. Och personalen är också med förstås.

Göra helt nya saker
Alla har sina uppgifter.
Det handlar om musik, skådespelare, dans, ljud&ljus, dräkt, smink och mask, dekor och rekvisita, ekonomi och marknadsförning och dokumentation.

Lovisa Hänström jobbar med ekonomi och marknadsföring och har bl a ordnat med sponsorer och åkt ut och informerat om teaterprojektet.

– Jag tyckte det var intressant att göra nånting helt annorlunda som jag aldrig har gjort förr, säger hon.

Gillar smink
Idag var det Öppet Hus på Kiörningsskolan där de olika grupperna visade upp sig för alla intresserade, både barn och föräldrar.

Amanda Byström är med i smink och mask-gruppen:

– Jag tycker om att sminka, säger hon.

Flyttar på Globen
Årets föreställning är den åttonde och heter "Agenterna och den tuggande faran.

Den handlar om en ond man, Dr Tugg, som har bytt plats på Eiffeltornet, Globen, Frihetsgudinnan och flera andra världskända byggnader. De sex agenterna har nu i uppdrag att föra tillbaka byggnaderna till deras rätta länder inom 48 timmar.

Visas för yngre elever
Nästa vecka är det premiär på Härnösands teater.

Kommunens lågstadieelever, och en del mellanstadieelever, får se föreställningen på onsdag och torsdag. På kvällstid visas föreställningen för föräldrar och andra anhöriga och vänner till skaparna av teatern.

Ett pussel där alla behövs
Hillevi Bjerkhagen är skolvärdinna på Kiörningskolan.

– Det är en stor ynnest att få vara med och jobba med teaterprojektet. Det är svårt att förstå hur stort och viktigt det här projeket är.  Det är ett pussel där alla bitar behövs och ingenting fungerar om man inte samarbetar. Det här kommer våra elever att bära med sig i hela sitt liv.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se