Livskunskap ger bättre skola

Utbildning i Livskunskap ska göra Sundsvalls skolor lugnare och tryggare. I dag startar kommunen utbildning för handledare som ska lära ut en undervisningsmetod i livskunskap på skolorna.

På Ljustadalens skola har eleverna haft livskunskap på schemat i 2 år, och det har gett resultat.

– Det är en väldigt bra timme. Det märks, det har blivit lugnare överallt. Alla pratar med alla, man kommer som närmare varann och vet hur man ska bete sig, säger Emma Söderlind i årskurs nio, som haft livskunskap på schemat i två år.

Metoden heter egentligen SET som står för social och emotionell träning. Idag startade utbildning för att sprida metoden i Sundsvall och ett 40-tal blivande handledare från 20 olika skolor samlades på Stadshuset.

I Ljustadalen har eleverna en lektion per vecka där dom övar på att lösa problem och konflikter. Dom tränar också på självkännedom, social kompetens och att känna empati.

– Igår hade vi en övning som hette göra slut, där vi berättade om hur det känns att göra slut. Om det är värre att bli dissad än att dissa, vem det är värst för och hur man mår, berättar Johanna Gullros, även hon i årskurs nio

Emma Söderlind tror också att träningen i livskunskap kan leda till en bättre stämning, inte bara på skola, utan i hela bostadsområdet Ljustadalen:

– Ljustadalen har ju ryktet om att vara en gangsterhåla. Men jag tror att det kommer att förändras när vi på skolan blir bättre mot varandra. Det kommer att märkas även utanför skolan, säger hon.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se